Kokoomusedustajien mukaan EU:n tehtävä on suojella tavaroiden vapaata liikkuvuutta, ja alkoholin etämyynnin kielto sotisi tätä tarkoitusta vastaan. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

”Onneksi alkoholin etämyynti ei etene eduskuntaan”

Kokoomuksen kansanedustajan mukaan asian käsittely vaatisi hallitukselta yksimielisyyttä.

Kansanedustaja Timo Heinosen (kok.) mukaan alkoholilain etämyynnin kiristykset eivät tule etenemään eduskunnan äänestykseen, jos hallituspuolueet eivät ole asiasta yksimielisiä.

Alkuvuodesta voimaan astunut uusi alkoholilaki jätti etämyynnin tilanteen tarkoituksella epäselväksi, koska asiasta oli erimielisyyttä. Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä esitti huhtikuussa, että yli 5,5-prosenttisten juomien etämyynti kiellettäisiin jatkossa selkeästi.

EU-komissiolle toimitettiin kuitenkin heinäkuussa lakiluonnos, jonka mukaan kaikkien yli 2,8-prosenttisten juomien etämyynti oltaisiin kieltämässä.

Kiistaa on erityisesti kokoomuksen ja keskustan välillä. Alkoholia koskeva lainsäädäntö on perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) vastuulla.

EU-komissio ja muut jäsenvaltiot tulevat arvioimaan, onko ehdotettu lainsäädäntö yhteensopivaa EU-oikeuden kanssa. Lakiluonnoksen on tarkoitus saapua eduskunnan käsittelyyn alkusyksystä.

Heinonen korostaa, että alkoholilakeja koskevissa äänestyksissä kansanedustajia ei sido tavanomainen ryhmäkuri.

– No onneksi tämä ei etene eduskuntaan, jos hallituspuolueet [eivät ole] yksimielisesti sitä kuitanneet ja lisäksi onneksi nämä asiat ovat myös eduskunnassa omantunnon asioita, Timo Heinonen kirjoittaa Twitterissä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt