Lauantaina vahvistettiin 856 uutta tartuntaa, joista 263 todettiin Helsingissä. LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO

Onko Suomen koronahuippu jo taittumassa?

Rajoitustoimet vaikuttavat hidastaneen viruksen leviämistä erityisesti Uudellamaalla.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kertoi lauantaina 856 uudesta koronavirustartunnasta, joista 436 todettiin pääkaupunkiseudulla, 64 Turussa, 43 Lahdessa, 41 Tampereella ja 21 Hämeenlinnassa.

Synkistä luvuista huolimatta viimeisen viikon tilanteessa on nähty myös myönteisiä merkkejä rajoitustoimien tehosta. Keuhkolääkäri ja professori Marjukka Myllärniemi on jakanut tartuntatietoja koostavan Ilkka Rauvolan graafin epidemian kehityksestä.

– Rajoitukset näyttävät sittenkin purevan vähän. Vielä pitää jaksaa jatkaa, Myllärniemi kirjoittaa Twitterissä.

Loppuviikkoon mennessä Uudellamaalla oli havaittavissa tartuntojen määrän pienemistä, sillä sekä nuorten että yli 70-vuotiaiden infektiot olivat kääntyneet laskuun. Tilanne oli päinvastainen Etelä-Karjalassa, Päijät-Hämeessä ja Kanta-Hämeessä, jossa voimakas kasvu jatkui.

Tartuntojen määrä on kasvanut viime päivinä 1,5 prosenttia päivässä, mikä tarkoittaa 55 prosentin kasvua kuukaudessa. Vauhti on hidastunut noin puoleen helmikuun puolivälin ja maaliskuun alun tasosta.

Rajoitustoimenpiteiden vaikutus näkyy selvimmin Uudellamaalla, sillä neljä viidesosaa tartuntojen kasvusta on tullut muualta Suomesta. Uudenmaan käänteen taustalla ovat kouluikäisten tartunnat, joiden kasvu hidastui maaliskuun puolivälin tienoilla ja on ollut laskussa viime päivinä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt