Jukka Kopra. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

”Onko SDP:n pakko mennä sieltä, missä aita on matalin?”

SDP:n veromallista ei kokoomusedustajan mukaan saa positiivista vaikutusta edes lyhyellä tähtäimellä.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jukka Kopran mielestä SAK:n hallitusneuvottelijoille esittämää veromallia voi pitää eräänlaisena pelotteluskenaariona.

− Jolla isketään ilmat pihalle kaikilta vastuulliseen taloudenpitoon ja vapaaseen yrittäjyyteen uskovilta. Näin mikä tahansa kevyempi verojen kiristäminen saatettaisiin sitten tulkita torjuntavoittona, Jukka Kopra kirjoittaa Verkkouutisten blogissa.

Hänen mielestään huolestuttavaa on SAK:n ja sdp:n veromallien samankaltaisuus.

− Puhuessaan veropohjan laajentamisesta ja tiivistämisestä sdp tarkoittaa uusien verojen käyttöönottoa sekä mahdollisesti olemassa olevien verojen korottamista. Onko pakko mennä sieltä, missä aita on matalin? Sieltä, missä positiivista vaikutusta ei ole saatavilla edes lyhyellä tähtäimellä kestävistä vaikutuksista puhumattakaan? Jukka Kopra kysyy.

Hallitustunnusteluvaiheessa kokoomusta hiillostettiin Kopran mukaan kysymyksellä, onko puolue valmis rahoittamaan sdp:n vaalilupausten toteuttamisen veronkorotuksilla ja lisälainalla.

− Vaadimme vastuullista aitoon kasvuun perustuvaa taloudenpitoa, ja siksi oppositio häämöttää. Kokoomuksen lähtökohtana verotuksen suhteen oli ja on edelleen se, ettei kokonaisveroaste saa nousta, yrittämisen ja omistamisen verotus ei saa kiristyä sekä ansiotuloverotuksen keventäminen.

− Verotuksen tiukentaminen lannistaa ihmisten työhaluja, mikä on jo nähty. Se pienentää yrittäjien motiivia ottaa riskiä ja työllistää. Tarvitsisimme juuri päinvastaisia lääkkeitä – sellaisia, että työn teosta jää enemmän käteen ja yrittäjä saa vastineen riskinotolleen, Kopra kirjoittaa.

Hänen mukaansa merkittävät taloustavoitteet saavutettiin viime hallituskaudella.

− Mutta vielä olisi paljon tehtävää, jotta työllisyyskehitys pysyisi kasvussa ja julkisen talouden perusta saataisiin kestäväksi. Edellisestä hallituksesta hallitusohjelmaa rakentamassa on nyt ainoastaan Keskusta. Keskustapuolue on Säätytalon hallitusneuvotteluissa paljon vartijana, ja on jännittävää nähdä, lähteekö se vasemmistohallitukseen vesittämään omia aidosti hyviä saavutuksiaan, Kopra sanoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt