Taiteilijan näkemys Oumuamuasta, joka tunnetaan myös C/2017 U1 -komeettana. ESO/M. Kornmesser

Onko outo asteroidi… avaruusalus? Linnunradan takaa tulija ällistyttää

Sikarin muotoinen Oumuamua tuli Maan lähelle aurinkokuntamme ulkopuolelta.

Oumuamua-nimen saanutta, ulkoavaruudesta tullutta asteroidia tutkitaan tällä viikolla vakavasti vieraan sivilisaation merkkien toivossa.

Oumuamua on ensimmäinen tunnettu Aurinkokuntamme ulkopuolelta tullut eli tähtienvälinen asteroidi. Maapallon ulkopuolista elämää etsivän venäläismiljardööri Juri Milnerin rahoittaman Breakthrough Listen -organisaation johdolla nyt selvitetään, lähteekö siitä radiosignaaleja. Vaikka ei lähtisikään, on tulija tutkimisen arvoinen.

Viime kuussa maapallon ohi lentänyt sikarin muotoinen asteroidi on jo matkalla poispäin 44 kilometrin sekuntivauhdilla. Juuri vauhti tekee siitä erikoisen. Oumuamua on 400 metriä pitkä ja ehkä kymmenen kertaa niin pitkä kuin leveä. Sen muoto on poikkeava mihinkään aiempaan asteroidiin tai komeettaan verrattuna.

Keskiviikkona käynnistyvässä projektissa teleskooppia käytetään radioaaltojen etsimiseen kohteesta.

”Mitä enemmän tutkin tätä kohdetta, sitä epätavallisemmalta se vaikuttaa, joka saa minut ihmettelemään voisiko se olla keinotekoisesti tehty luotain jonka vieras sivilisaatio on lähettänyt”; Harvardin yliopiston astronomian laitoksen puheenjohtaja professori Avi Loeb toteaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt