Verkkouutiset

Onko Kreikan rajan sulkeminen oikein? Puolueet vastaavat HS:lle

Kreikka ei ota turvapaikkahakemuksia vastaan Turkin rajalta tulevilta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskuntaryhmien puheenjohtajat vastaavat Helsingin Sanomien kyselyssä siihen, pitävätkö he oikeina Kreikan päätöstä olla ottamatta vastaan turvapaikkahakemuksia.

Kreikan pääministeri Kyriakos Mitsotakis ilmoitti viikonloppuna maan sulkevan rajansa. Mitsotakis kertoi, ettei Kreikka hyväksy kuukauteen turvapaikkahakemuksia. Kreikan kanta on, että siirtolaisvirta sen Turkin rajalle on järjestettyä toimintaa ja ”asymmetrinen uhka”.

Kreikan linjaa tuetaan eniten perussuomalaisissa, kokoomuksessa ja nyt-liikkeessä. Hakemusten jäädyttämisen suhtautuvat kriittisimmin vihreät, vasemmistoliitto ja Rkp.

Verkkouutiset kokosi suurimpien puolueiden ryhmäjohtajien vastauksia alle.

SDP:n Antti Lindtmanin mukaan kansainvälisistä sopimuksista ei voi irrottautua määräajaksi. Hänen mukaansa maalla on kuitenkin oikeus suojata rajojaan. Lindtman luonnehtii Turkin toimintaa ”vihamieliseksi hybridivaikuttamiseksi”. Poikkeuksellinen tilanne on hänestä huomioitava.

PS:n Ville Tavion mukaan siirtolaiset eivät ole turvapaikan vaan sosiaaliturvan perässä. Hänen mielestään EU:n ulkoraja on pidettävä kiinni.

Kokoomuksen Kai Mykkäsen mielestä Kreikan rajalla on meneillään Turkin operaatio. Hän toistaa Verkkouutisten haastattelussa keskiviikkona kertomansa kannan. Mykkäsen mukaan tällaisessa tilanteessa on voitava toimia.

– Peli pitää voida viheltää poikki, kun naapuri käyttää ihmisten eteenpäin työntämistä painostuksen välineenä ja siitähän tässä on kysymys. Tämä ei ole spontaania hädänalaisten ihmisten hakeutumista, vaan Turkki mitä ilmeisimmin työntää erityisesti pitkään Turkissa olleita afgaaneja ja irakilaisia Kreikan rajoille, Mykkänen sanoi Verkkouutisille.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja muistutti, että mikäli turvapaikanhakua ei voisi rajoittaa edes poikkeustilanteessa, antaisi se kaikki kortit Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin käsiin.

– Voi olla, että jossain toisessa tilanteessa antaisi kortit (Venäjän presidentti VladimirPutinin käsiin, Mykkänen totesi.

Vihreiden Emma Kari pitää vääränä, että Kreikka kantaa vastuuta yksin. Hänen mukaansa asia kuuluu EU:lle. Karin mukaan kansainvälisistä ihmisoikeussopimuksista tulee pitää kiinni, ”vaikka tilanne olisi kuinka vaikea”. Keskustan Antti Kurvinen sanoo puolestaan Kreikan päätöksen lähettävän ”vähän huolestuttavan viestin”. EU:n ulkorajan pitäminen on kuitenkin Kurvisen mukaan Suomen ja koko EU:n intressissä. Rajalla on Kurvisen mukaan poikkeustilanne päällä.

Kireä tilanne Kreikan rajalla on näkynyt muun muassa turvapaikanhakijoiden ja rajavalvojien yhteenottoina. Kreikan asevoimat järjesti maanantaina harjoituksen rajalla Evrosissa. Siihen kuului kovapanosammuntoja. Kreikan median mukaan tarkoituksena on näyttää, ettei Kreikka salli rajojensa loukkaamista.

EU ja Turkki solmivat vuonna 2016 pakolaissopimuksen, jonka tarkoituksena on ollut rajoittaa siirtolaisten ja turvapaikanhakijoiden saapumista Turkin kautta EU:hun. Turkki kertoi viime viikon torstaina avaavansa rajan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)