Roger Mogert kritisoi hiljaisuuden vaatijoita muukalaisvihasta. SVD

Onko hiljaisuuden vaatiminen kirjastoon rasismia?

Ruotsissa väännetään kirjastojen käyttäytymissäännöistä.

– Ruotsissa keskustellaan oikeasti siitä onko rasismia tai luokka-elitismiä vaatia että #kirjasto pitäisi vallita hiljaisuus. #facepalm, Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak tviittaa

Hän viittaa Ruotsissa viime aikoina käytyyn keskusteluun kirjastojen käyttäytymissäännöistä. Esimerkiksi ruotsalainen sosialidemokraattipoliitikko Roger Mogert on herättänyt runsaasti keskustelua Dagens Nyheterin kirjoituksellaan.

Siinä hän muun muassa toteaa, että hiljaisten kirjastojen vaatiminen on usein muukalaisvihamielistä.

”Konservatiivikeskustelijoiden vaatimuksia hiljaisista kirjastoista maustetaan usein kunnon annoksella muukalaisvihaa tai luokka-elitismiä”, hän kirjoitti.

Esimerkiksi Blekinge Läns Tidning on vastannut tästä löytyvässä pääkirjoituksessaan Mogertille. Hiljaisuuden vaatimisen kuvaamista rasistisena pidetään siinä hölynpölynä.

Lehti viittaa Ruotsin kirjastonhoitajien ammattiliiton Dik:n työympäristöraporttiin, jonka mukaan monissa kirjastoissa kärsitään vierailijoiden aggressiivisesta käytöksestä ja sääntöjen rikkomisesta. 40 prosenttia vastaajista kertoi väkivallan uhkan kasvaneen viimeisen kahden vuoden aikana.

”Onko muukalaisvihaa ja luokka-ajattelua sanoa, ettei tällaista voida hyväksyä? Sanoa, että kirjastot ansaitsevat kunnollisen työympäristön? Sanoa, että kaikilla, jotka vierailevat kirjastossa lukeakseen, tehdäkseen läksyjä tai opiskellakseen olisi oikeus siihen”, kirjoituksessa kysytään.

Blekinge Läns Tidningin mukaan Roger Mogertin pyrkimys ”sosiaaliseen progressiivisuuteen” johtaisi vain kaikkien oikeuteen tiedolle perustuvan kirjastoinstituution purkamiseen.

 

 

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt