Keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Markus Lohi. LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER

”On kysyttävä, mitä te, hyvät sosialidemokraatit, olette tehneet?”

Keskusta muistutti sosialidemokraatteja menneistä puheista.

Keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Markus Lohi aloitti puolueensa ryhmäpuheenvuoron selonteosta valtiontalouden kehyksistä vuosille 2019–2022 lainauksella kolmen vuoden takaa.

– ”Suomi on vakavassa paikassa. Yli 400 000 ihmistä on työttömänä, talous kasvaa hitaasti, jos lainkaan ja julkinen talous velkaantuu nopeasti.” Näin totesi 2.6.2015 hallitusohjelman tiedonantokeskustelussa SDP:n ryhmäpuheenvuorossa puheenjohtaja Antti Rinne. Samalla hän tuli osuvasti kertoneeksi edellisen hallituksen taloudellisen perinnön, Lohi veisteli tiistaina eduskunnassa.

– Tuolloinen tuore oppositiojohtaja Rinne jatkoi: ”Ennen kaikkea Suomi ja suomalaiset tarvitsevat nyt hyvinvointiyhteiskunnan palvelut kestävällä tavalla turvaavaa talouskasvua, vientivetoista ja työtä luovaa talouskasvua, työtä työttömille.”

– Juuri tämän keskustajohtoinen hallitus on tehnyt ja samalla paljon muutakin. Luottamus talouteen ja tekemisen meininki politiikkaan on palannut. On kysyttävä, mitä te, hyvät sosiaalidemokraatit, olette tehneet?, Lohi tiedusteli.

Hän totesi, että vaikka epäilijöitä on riittänyt, kolmen vuoden aikana ”mahdottomasta” on tullut mahdollista. Vihdoin Suomen talous kasvaa, työllisyys paranee kaikkialla maassa, velaksi elämisen loppuminen lähenee uskottavasti ja hallitus saavuttaa keskeiset tavoitteensa, ennen muuta 72 prosentin työllisyysasteen.

Heikoimmassa asemassa oleville annetaan

Lohi totesi, että vaikka eriarvoisuus ei ole tutkimusten mukaan lisääntynyt, tiedämme, että kaikilla suomalaisilla ei vielä mene hyvin.

– Köyhyys ja osattomuus ovat todellisuutta monelle ihmiselle ja yhteiskuntamme vakavimpia ongelmia. Kehysriihessä keskityttiinkin heikoimmassa asemassa olevien perusturvan parantamiseen, mikä oli keskustan keskeisin tavoite, hän sanoi.

– Suomalaista köyhyyttä tutkineen ja pääministerin nimittämää eriarvoisuustyöryhmää vetäneen professori Juho Saaren mukaan kehysriihen päätökset vievät Suomea oikeaan suuntaan nimenomaan eriarvoistumisen hillitsemisessä, Lohi jatkoi.

Yksi merkittävimmistä päätöksistä hänen mukaansa on pienimpien äitiys-, isyys-, vanhempain ja sairauspäivärahojen nostaminen työmarkkinatuen tasolle. Tämä tarkoittaa yli 80 euron korotusta pienituloisimmille. Aikaisemmat päätökset huomioiden pienituloisten perheellisten toimeentulo paranee lähes 100 eurolla kuukaudessa tällä vaalikaudella.

Lohi muistutti, että myös pienituloisimpien eläkeläisten takuueläkettä nostetaan keskustan johdolla nyt kolmannen kerran. Takuueläkkeeseen tulee tällä vaalikaudella yhteensä lähes 40 euron korotus kuukaudessa.

Velaksi elämisen on loputtava

Lohen mukaan valittu talouspolitiikan linja on ollut oikea.

– Työtä köyhyyden, eriarvoisuuden ja osattomuuden kitkemiseksi on jatkettava perusturvaa parantaen ja uudistaen myös seuraavalla vaalikaudella. Tulevien sukupolvien kannalta on tärkeää, että pidämme päättäväisesti kiinni tavoitteestamme lopettaa Suomen velaksi eläminen. Se edellyttää työllistävän politiikan jatkamista.

– Keskustan eduskuntaryhmä antaa vahvan tukensa valtiontalouden kehyksille vuosille 2019–2022, Lohi sanoi.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt