Verkkouutiset

Omahyväisyyden ja ylimielisyyden virus

BLOGI

Kun pääministeri ryhtyy puhumaan itsestään kolmannessa persoonassa, on syytä huoleen, toteaa kirjoittaja.
Jussi Isotalo
Jussi Isotalo
Jussi Isotalo on kokoomuksen entinen puoluesihteeri.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Noste, pyrky ja sitko. Nämä poliitikon tärkeimmät menestystekijät taisi ensimmäisenä julkilausua Erkki Raatikainen, joka aikanaan toimi muun muassa SDP:n puoluesihteerinä ja Yleisradion pääjohtajana. Kaikkia kolmea tarvitaan. Kokemus osoittaa, että ensin mainitun ominaisuuden puutetta ei voi kokonaan korvata voimistamalla kahta jälkimmäistä.

Nostetta synnyttäviä tekijöitä saattavat olla esimerkiksi asiantuntemus, hyvä maine, miellyttävä ulkoinen olemus ja sujuva esiintymistaito. Kahden viimeksi mainitun merkitys on korostunut viime vuosien mediakeskeisyydessä. Myönnän itsekin neuvoneeni ensi kertaa vaaleissa ehdokkaana olevia investoimaan laadukkaaseen valokuvaan.

Käsitys vahvoista poliitikoista yhdistetään turhankin usein suulauteen, etenkin puhujien itsensä mielestä. Väittelytilanteissa puheenvuorojen riistäminen ja toisten päälle puhuminen on kiusaannuttavaa kaikkien muiden kuin suupaltin itsensä ja hänen kiivaimpien kannattajiensa mielestä.

Kansanedustajana toimineelta olympiasankari Lasse Viréniltä kysyttiin joskus, miksi hän puhui melko harvoin eduskunnan täysistunnossa. Muistaakseni Lasse vastasi, että ”jos olisin harjoitellut puhumista yhtä paljon kuin juoksemista, saattaisin olla aika kova sanomaan”. Hänen ei tarvinnut esittää mitään roolia ollakseen kelpo kansanedustaja.

Omahyväisyys ja ylimielisyys ovat vallankäyttäjää alati vaanivia viruksia. Mitä kokemattomampi poliitikko, sen suurempi tartuntariski.

Kun pääministeri ryhtyy puhumaan itsestään kolmannessa persoonassa, on syytä huoleen – sekä hänen vastustajillaan että erityisesti kannattajillaan. Hänen ärtymykselleen ei luulisi olevan paljon aihetta. Näin lempeää kohtelua julkisessa sanassa ei yksikään pääministeri ole saanut osakseen tällä vuosituhannella.

Hallituksen viestintätyyli ei varsinaisesti korosta länsimaisen avoimuuden parhaita piirteitä. Tiedotustilaisuuksissa tummiin pukeutuneet avoriviin järjestyneet ministerit lukevat ennalta kirjoitetut vuorosanansa, joiden jälkeen ei juuri ole kuultu kriittisiä kysymyksiä saati, että sellaisiin olisi annettu selkokielisiä vastauksia.

On tietenkin niin, että pandemian vastaisessa taistelussa ei kaivata eripuraa, mutta hallituksen kaikkia tekemisiä ja erityisesti tekemättömyyttä ei voi kokonaan panna koronan piikkiin.

Koska muuten olette viimeksi kuulleet median luonnehtivan itseään vallan vahtikoiraksi? Se taisi olla Juha Sipilän hallituksen aikaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)