Olli Rehn. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Olli Rehn: Tämä on Venäjän strategia

Venäjä on jäänyt petrovaltioksi, Suomen Pankin pääjohtaja luonnehtii.

Venäjä ei ole taloudellinen suurvalta, mutta ”voimapolitiikkaa toteuttava sotilaallinen mahti”, arvioi Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn Paasikivi-seurassa torstaina. Rehn osallistui seuran vuosikokouksen paneelikeskusteluun.

Venäjä ei ole Kiinan veroinen taloudellinen peluri, Rehn totesi. Maailmantalouden navat ovat sen sijaan EU, Yhdysvallat ja Kiina.

– Talouden uudistaminen on laiminlyöty kymmenen vuoden takaisista puheista huolimatta, ja Venäjä on jäänyt isoksi petrovaltioksi, hän luonnehti.

Rehn kommentoi puheenvuorossaan myös EU:n ja Venäjän kiristyneitä välejä. EU:n ulkosuhteista vastaava korkea edustaja Joseph Borrell sai helmikuun alussa Moskovassa jäätävän vastaanoton. Oletus siitä, että Venäjän johto olisi kiinnostunut eurooppalaisista arvoista ja oikeusvaltiosta, on Rehnin mukaan osoittautunut vääräksi.

– Venäjän strategiana on iskeä railoa EU:n ja jäsenmaiden väliin ja näin hajottaa unionia. Tähän käy lääkkeeksi vain Euroopan unionin yhtenäisyys, jota Borrellin röykytyksen pitäisi nyt vahvistaa.

Rehnin mukaan aikaimme suurin geopoliittinen kysymys on Yhdysvaltojen ja Kiinan välinen jännite. Vaikka Rehn ei puhuisi uudesta kylmästä sodasta, on suhteen kehitystä seurattava tarkasti.

– On ilmeistä, että Yhdysvaltain ja Kiinan välillä säilyy erittäin voimakas jännite – jännite, joka tulee määrittämään kaikkea niiden politiikkaa ja heijastuu tietenkin myös talouteen, kauppaan ja teknologiaan. Vaikka (Joe) Bidenin retoriikka on (Donald) Trumpia maltillisempaa, ei tämä perusasetelma muutu.

– Kansainvälisen politiikan näkökulmasta asian ydin on se, että Yhdysvallat haluaa estää Kiinan kehittymisen strategiseksi uhaksi. Molemmat osapuolet myös pyrkivät eri tavoin vaikuttamaan meidän politiikkaamme. Tässä on tärkeää olla realisti ja punnita linjaamme omien etujemme ja arvojemme pohjalta, Rehn arvioi Suomen asemaa laajassa kuvassa.

Suomen Pankin johtoon Rehn nimitettiin vuonna 2018. Tätä ennen hän on toiminut muun muassa keskustan kansanedustajana ja ministerinä sekä EU-komissaarina.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt