Olli Rehn. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Olli Rehn MT:lle: Työmarkkinoille yhteinen kuva taloudesta

Suomen Pankin pääjohtajan mallissa avoimen vientisektorin maksukyky määrittäisi palkanmaksuvaran.

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn ehdottaa työmarkkinaneuvotteluihin uutta mallia. Rehnin mielestä työnantajien ja työntekijöiden kannattaisi aloittaa säännöllinen vuoropuhelu, jolla päästäisiin yhteiseen kuvaan taloudesta.

Sen tulisi nojata tutkimukseen ja tähdätä työmarkkinoiden Suomen mallin vakiinnuttamiseen, jossa avoimen vientisektorin maksukyky määrittää palkanmaksuvaran ja palkat heijastavat tuottavuutta

– Syksyn ja talven kokemusten perusteella nykyinen systeemi lakkoineen, työsulkuineen ja boikotteineen ei ole todellakaan parhaassa iskussa, Rehn sanoo Maaseudun Tulevaisuudelle.

Uuden vuoropuhelun aika olisi loppukeväästä pölyn laskeuduttua nykykierrokselta.

Rehn kertoo, että ei haikaile tupoa, jossa keskusjärjestöt sopivat työehdoista ja hallitus veronalennuksista eli tehtiin tulopoliittinen kokonaispaketti.

Uuden vuoropuhelun perusteella keskusteluja tulisi Rehnin mukaan käydä sekä liittokohtaisesti että keskusjärjestöjen kesken.

– Vuoropuhelussa pitäisi lisätä myös paikallista sopimista hallitusti työntekijän oikeudet huomioon ottaen, Rehn sanoo.

– Tietä tähän avasi aikoinaan Metalliliiton ja Metalliteollisuuden malli, jota voidaan kehittää.

Paikallisessa sopimisessa otettaisiin huomioon yrittäjien näkökohtia ja lisättäisiin työntekijöiden edustusta yhtiöiden hallinnossa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt