Verkkouutiset

Olli Rehn: Lakot kertovat valtion ja markkinoiden suhteen vaikeudesta

Suomen Pankin pääjohtajan mukaan valtio ja talous eivät voi olla vastakkain.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehnin mukaan valtion ja talouden roolin asettaminen suoraan toisiaan vastaan ei tee kummallekaan oikeutta.

Olli Rehn oli ensimmäinen puhuja Verkkouutisten talouspoliittisessa seminaarissa Helsingissä perjantaina.

Rehn katsoi, että julkisen vallan rooli koetaan toisinaan jäykistävänä ja perusteettomia etuoikeuksia itselleen hankkivia ryhmiä puolustava. Toisinaan taas kahlitsemattomat markkinat, varsinkin sääntelemätön finanssikapitalismi, nähdään hänen mukaansa epävakaana ja kansalaisten yhteisten etujen kannalta haitallisena.

– Valtion ja talouden asettaminen suoraan toisiaan vastaan ei tee kummallekaan oikeutta. Keskinäisen kilpailun lisäksi ne parhaimmillaan täydentävät toisiaan, Olli Rehn totesi Verkkouutisten talousseminaarissa perjantaina.

– Avainkysymys on se, miten tämä suhde valtion ja markkinoiden välillä järjestetään. Ja meillä on tähän kysymykseen vastaamisen vaikeudesta valitettava ajankohtainen esimerkki tällä hetkellä suomalaisilta työmarkkinoilta.

Olli Rehnin mukaan myös historiasta löytyy paljon esimerkkejä siitä, mihin valtion ja talouden asettaminen vastakkain on johtanut.

– Reaalisosialismin romahdus osoitti sen, että valtio ei pysty takaamaan kansalaisilleen hyvää elämää ilman markkinoita ja toimivaa hintajärjestelmää, jotka kohdentavat resursseja tehokkaasti ja lisäävät siten taloudellista ja yhteiskunnallista hyvinvointia.

– Toisaalta markkinat eivät voi toimia hyvin ilman valtiota, joka mahdollistaa vapaan yrittämisen, suojelee omistusoikeutta, takaa oikeudelliset sopimukset ja korjaa markkinoiden puutteita, Rehn sanoi.

Suomen pankin pääjohtaja katsoo, että valtion tehtävä on sosiaalisessa markkinataloudessa ”asettaa markkinoille pelisäännöt ja antaa jokaiselle kansalaiselle mahdollisuuden kehittää itseään”.

– Oikeusvaltioperiaate on demokraattisen valtion ja markkinoiden kulmakivi. Länsi- ja Pohjois-Euroopassa sitä täydennetään edistämällä sosiaalista oikeudenmukaisuutta ja kaventamalla tuloeroja tulojen uudelleenjaon kautta. Ja siksi modernia eurooppalaista valtiota pidetään sosiaalisena markkinataloutena, joka on myös EU-sopimuksista löytyvä käsite, Olli Rehn sanoi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)