X
SULJE MAINOS
Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Olli Rehn IS:lle: Velat tulevat maksettavaksi, eivät ne mihinkään häviä

Suomen Pankin pääjohtajan mukaan olisi aika kerätä puskureita seuraavan taantuman varalle.

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn on Ilta-Sanomien haastattelussa huolissaan siitä, että noususuhdanteen aikana ei ole ruvettu keräämään puskureita seuraavan taantuman varalle. Hänen mukaansa Suomessa unohdetaan usein tasapainottaa taloutta noususuhdanteessa.

– Meillä aika usein sorrutaan puolikeynesiläisyyteen, jossa muistetaan kyllä vaatia velkaelvytystä taantumassa mutta unohdetaan tasapainottaa taloutta noususuhdanteessa. Sen takia peräänkuulutan kokonaiskeynesiläisyyttä, missä muistetaan kolikon molemmat puolet, sanoo Rehn.

– Kun siirrytään tukevasti noususuhdanteeseen, on mielekästä ryhtyä tasapainottamaan julkista taloutta ja keräämään ylijäämää, mikä auttaa vähentämään velkasuhdetta. On ollut aika elvyttää ja sitä kautta myös velkaantua, ja on aika tasapainottaa ja kerätä puskureita. Se aika alkaa olla ensi vuodesta lähtien.

Rehn peräänkuuluttaa myös paluuta menokehyksiin. Hänen mukaansa talouskasvun ja työllisyyden parantumisen vuoksi menokehyksiin on palattava viimeistään vuoden 2023 budjetista lähtien.

Rehnin mukaan Suomen täytyy myös puuttua rakenteellisiin ongelmiin. Vaikka viime aikoina Suomen taloustilanteesta on tullut positiivisia uutisia, hänen mukaansa taloudessa on samat ongelmat kuin ennen koronakriisiä.

– Meillä on yksi jyrkimpiä ikäpyramideja Euroopassa Italian ohella, suurten ikäluokkien kohortti on vuodesta 2010 alkanut poistua eläkkeelle. Vastaavasti meillä ei ole tullut niin merkittävää nettomaahanmuuttoa kuin Ruotsissa ja Tanskassa, meidän taloutemme kasvupotentiaali on aika vaimea tällä hetkellä johtuen työn tuottavuuden heikkoudesta, työllisyysasteen suhteellisesta mataluudesta ja heikosta väestökehityksestä, sanoo Rehn.

Rehnin mukaan velanotto on perusteltua koronakriisin aikana. Hänen mukaansa elvyttävä rahapolitiikka antaa mahdollisuuksia, joita kaikkien euromaiden kannattaisi hyödyntää.

Osana elvytystoimia EKP:n neuvostossa päätettiin, että kansalliset keskuspankit saavat ostaa maansa valtion velkakirjoja. Rehnin mukaan ilman keskuspankkien suorittamaa elvytystä seurauksena olisi ollut joukkotyöttömyys ja yritysten konkurssiaalto.

Hänen mukaansa velka täytyy kuitenkin aina maksaa takaisin, vaikka valtio olisi velkaa omalle keskuspankilleen.

– Velat tulevat maksettavaksi, eivät ne mihinkään häviä. Luotamme Suomen valtion luotonmaksukykyyn. Suomen Pankin riskit ovat hallinnassa, Suomen tasavallan hyvän luottokelpoisuuden varassa. Suomen Pankki ostaa velkapaperit jälkimarkkinoilta eli pääasiassa rahoitusalan toimijoilta, sanoo Rehn.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt