Porvoon öljynjalostamo. LEHTIKUVA/MIKKO STIG

Öljytuotteiden kokonaiskulutus väheni viime vuonna

Öljytuotteita myytiin viime vuonna kotimaahan yhteensä noin 7,4 miljoonaa tonnia, kun määrä edellisenä vuonna oli 7,7 miljoonaa tonnia.

Bensiinin kulutus oli viime vuonna edelleen laskusuunnassa, kun taas dieselöljyn kulutus jatkoi kasvu-uralla, kertoo Öljy- ja biopolttoaineala ry:n tilastot.

Suomessa kaikissa liikennepolttonesteissä on biosisältöä, joka osaltaan vähentää fossiilisen öljyn kulutusta ja hiilidioksidipäästöjä.

– Jokainen bensiiniä ja dieselpolttoainetta tankkaava tankkaa aina myös biopolttoaineita, toteaa Öljy- ja biopolttoainealan toimitusjohtaja Helena Vänskä.

Moottoribensiiniä myytiin viime vuonna 1,9 miljardia litraa. Määrä oli vajaat kaksi prosenttia pienempi kuin edellisvuonna. Bensiinin kulutus on jo pidemmän aikaa ollut laskusuunnassa, kun autojen polttoaineenkulutus on pienentynyt.

Dieselöljyn myynti kasvoi kaksi prosenttia ja dieselin kulutus oli lähes 3,1 miljardia litraa. Kolmen miljardin litra raja ylittyi ensimmäistä kertaa jo edellisenä vuonna. Dieselin merkittävin käyttökohde on elinkeinoelämän kuljetukset.

Kevyen polttoöljyn myynnissä ei tapahtunut suurta muutosta. Kevyttä polttoöljyä myytiin lähes 1,9 miljardia litraa, runsaat puoli prosenttia edellisvuotta vähemmän.

Öljylämmityksessä öljyn kulutus vähenee jatkuvasti energiatehokkuuden parantuessa, kun järjestelmiä uusitaan. Lisäksi öljylämmityksen rinnalla käytetään yhä enemmän uusiutuvaa energiaa.

Raskaan polttoöljyn käyttö on vähentynyt jo vuosia. Sitä ei enää juurikaan käytetä esimerkiksi kunnallisissa lämpölaitoksissa. Pääosin teollisuudessa käytettävää raskasta polttoöljyä myytiin viime vuonna noin 340 000 tonnia, 23 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna.

Lentopetrolin kokonaismyynti kasvoi viime vuonna lähes kuusi prosenttia edellisvuodesta ja myynti oli lähes miljardi litraa. Lentopetrolista lähes 90 prosenttia käytetään ulkomaanliikenteessä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt