Merikontteja Vuosaaren satamassa Helsingissä. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Öljytuotteiden ja paperin vienti laski vauhdilla

Tavaroiden ulkomaankauppa oli yhä selvästi vuodentakaista vähäisempää.

Suomen tavaraviennin arvo oli Tullin ennakkotilaston mukaan marraskuussa hieman yli 4,9 miljardia euroa, mikä oli 3,5 prosenttia vuodentakaista vähemmän. Tuonti laski 2,2 prosenttia hieman yli 5,1 miljardiin euroon.

Tammi-marraskuussa yhteenlaskettu viennin arvo väheni 13,7 prosenttia ja tuonnin arvo 10,4 prosenttia edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Kauppatase oli marraskuussa 180 miljoonaa euroa alijäämäinen. Tammi-marraskuussa alijäämää kertyi lähes 3,1 miljardia euroa.

Öljytuotteiden viennin arvo väheni marraskuussa 39 prosenttia vuodentakaisesta. Paperin ja pahvin vienti laski 21 prosenttia, mutta paperimassan viennin arvo säilyi edellisvuoden tasolla. Puutavaran viennin arvoon tilastoitiin 23 prosenttia kasvua.

Teollisuuden koneiden ja laitteiden vientiin kirjattiin kolme prosenttia laskua. Sähköteknisten koneiden ja laitteiden vienti laski 14 prosenttia, mutta kuljetusvälineiden viennin arvo kasvoi 19 prosenttia. Ennakkotietojen mukaan kasvussa marraskuussa oli myös kemianteollisuuden tuotteiden, kuparin ja malmien viennin arvo.

Tuontipuolella öljyn ja öljytuotteiden arvo laski 41 prosenttia, mutta kuljetusvälineiden sekä niiden osien tuonnin arvo kasvoi kymmenen prosenttia. Teollisuuden koneiden ja laitteiden tuonnin arvo väheni neljä prosenttia. Sähkökoneiden ja -laitteiden tuonnin arvo kasvoi neljä prosenttia.

Vienti EU-maihin säilyi marraskuussa samalla tasolla kuin vuotta aiemmin, mutta tuonti EU:sta kasvoi 0,2 prosenttia. Samaan aikaan vienti EU:n ulkopuolelle laski 7,7 prosenttia ja tuonti EU:n ulkopuolelta 5,5 prosenttia.

Tammi-marraskuussa 2020 vienti EU-maihin väheni 12,4 prosenttia ja ulkokaupan vienti 15,4 prosenttia. Samalla ajanjaksolla tuonti EU-maista laski 8,5 prosenttia ja tuonti EU:n ulkopuolelta 13,0 prosenttia.

Vienti Saksaan kasvoi marraskuussa ennakkotietojen mukaan 6,8 prosenttia, vienti Kiinaan 21,8 prosenttia ja vienti Venäjälle 2,0 prosenttia.

Sen sijaan vienti Ruotsiin laski 14,3 prosenttia, vienti Alankomaihin 6,2 prosenttia ja vienti Yhdysvaltoihin 24,4 prosenttia.

Tuonti Venäjältä laski 37,0 prosenttia, tuonti Ruotsista 8,5 prosenttia ja tuonti Alankomaista 1,5 prosenttia. Tuonti Saksasta kasvoi 2,5 prosenttia ja tuonti Kiinasta 12,8 prosenttia.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt