Arto Satonen. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

”Vain helpotus, jos Unkari ja Puola pois elvytysrahastosta”

Slovenian pääministeri muistetaan Arto Satosen mukaan Suomessa jo Patria-kaupan ajoilta.

Kansanedustaja Arto Satosen (kok.) mielestä Unkarin ja Puolan toimintaa on nyt Euroopan Unionissa katsottu jo niin pitkään, että nyt on aika vetää rajat.

Hän muistuttaa viikokirjeessään, että Euroopan Unionin rahoituskehys- ja elpymisrahastoneuvottelujen yhteydessä on sovittu oikeusvaltioperiaatteen noudattamisesta. Jos jokin jäsenvaltio ei noudata oikeusvaltioperiaatetta, niin jäsenvaltion rahoitusta on mahdollisuus leikata.

– Jäsenvaltioiden ja parlamentin selvä enemmistö kannattaa tätä Euroopan Unionin arvojen mukaista linjausta. Suomi on ollut asiassa aktiivinen ja meppi Petri Sarvamaalla (kok.) on ollut neuvotteluissa iso rooli, Satosen toteaa.

Unkari ja Puola ovat asettuneet vastahankaan ja saaneet tukea Slovenialta.

– Näitä kaikkia maita johtavat oikeistopopulistiset voimat, jotka pyrkivät keskittämään valtaa itselleen myös niillä sektoreilla, joilla se ei länsimaisissa demokratioissa poliitikoille kuulu, kuten oikeuslaitoksessa ja lehdistössä, Satonen toteaa.

Unkarin ja Puolan jääminen ulos EU:n elpymisrahastosta olisi hänen mielestään vain helpotus nettomaksajille. Ranskan EU-ministeri on jo todennut, että ratkaisu voidaan tehdä ilman suuria nettosaajia Unkaria ja Puolaa.

– Unkaria ja Puolaa tukeva Slovenian pääministeri Janez Jansa muistetaan Suomessa jo Patria-kaupan ajoilta, jolloin Jansa tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan lahjusten otosta. Sama mies onnitteli jo Donald Trumpia vaalivoitosta ja jatkokaudesta, mikä kuvaa hyvin millaisessa todellisuudessa maan johto elää, Satonen toteaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt