X
SULJE MAINOS

”Olen ensimmäinen Suomessa valmistunut somali” – maailmalla uutisoidaan tämän naisen pyrkimisestä presidentiksi

Suomessa tohtorintutkintoa suorittava Fadumo Dayib pyrkii nyt Somalian presidentiksi.

Somalian presidentiksi pyrkivä Fadumo Dayib kertoo olevansa ensimmäinen maisterintutkinnon Suomessa suorittanut somalipakolainen. Hänestä uutisoi sivusto Waaga Cusub.

42-vuotiaan naisen pyrkiminen Somalian presidentiksi on herättänyt suurta kiinnostusta maailmalla. Hänestä on kertonut myös muun muassa Marie Claire tästä löytyvässä jutussaan.

Fadumo Daiybin mukaan hän on ollut ensimmäinen somali Suomessa myös sairaanhoitajana ja suomalaisessa yliopistossa tohtorintutkinnon suorittamisen aloittaneena.

Somalian olosuhteista johtuen Fadumo oppi lukemaan ja kirjoittamaan vasta 14-vuotiaana. Hän pääsi aloittamaan koulutuksensa muutenkin myöhässä.

Suomeen hän päätyi Somalian sisällissodan puhjettua 1990-luvun alussa. Hän joutui pakenemaan kahden nuoremman sisaruksensa kanssa Venäjän kautta Suomeen saakka. Äiti liittyi seuraan myöhemmin. Perhe toivotettiin tervetulleeksi.

Somalian presidentiksi hän kertoo pyrkivänsä ihmisten takia ja tehdäkseen muutokset, joita ihmiset ovat pitkään odottaneet.

– En ole juoksemassa rahan ja maineen perässä. En välitä palkasta. En tavoittele paikkaa asuakseni presidentinlinnassa. Olen valmis asumaan vaikka teltassa tyhjin vatsoin, jos niin tarvitsee tehdä, hän sanoo.

Kampanjan on tarkoitus lähteä käyntiin täydellä teholla toukokuun lopussa. Hän kertoo olevansa iloinen tähän mennessä saamastaan vastaanotosta.

– Tukijani koostuvat niin vanhoista somaleista, muutosvalmiista johtajista, kuin nykytilanteeseen kyllästyneistä nuorista miehistä ja naisistakin.

Perheen hän kertoo olleen aluksi kauhuissaan pyrkimyksistään.

– Perheeni tietää, ettei ”ei voi” kuulu sanavarastooni. He ovat olleet hyvin kannustavia.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt