Tähän saakka on uskottu, että lapset levittävät koronavirusta eteenpäin muita ikäryhmiä heikommin. LEHTIKUVA / HANNA MATIKAINEN

Oireettomat lapset voivat levittää koronan aikuisille

Amerikkalaistutkimuksen mukaan lapsilla on viruksen leviämisessä roolinsa.

Yhdysvaltain Utahissa tautienehkäisykeskus CDC:n keräämän datan perusteella myös lapset, jotka sairastavat lievän koronavirustaudin, voivat levittää koronavirusta. Tähän saakka on uskottu, että lapset levittävät koronavirusta eteenpäin ylipäätään muita ikäryhmiä heikommin.

CNN:n mukaan 12 lasta, mukaan luettuna yksi kahdeksan kuukauden ikäinen, sai koronavirustartunnan lastenhoitoyksikössä ja levitti sitä ainakin 12 henkilölle hoitopaikan ulkopuolella. Tiedon perusteella lapset voivat tuoda viruksen hoitoyksiköistä koteihinsa, tutkijat kirjoittavat raportissaan.

CDC:n tutkimuksessa analysoitiin tartuntatietoja 184 ihmisellä, joilla oli kytkös kolmeen lastenhoitoyksikköön. Tutkijat löysivät vähintään kaksi lasta, joilla ei ollut oireita lainkaan ja jotka levittivät sitä muille ihmisille. Yksi kahdeksankuinen vauva tartutti molemmat vanhempansa.

Lapset näyttävät sairastavan lievemmän koronavirustaudin kuin aikuiset. Koulujen avauduttua syksyllä suureksi kysymykseksi on noussut, millainen rooli lapsilla on koronaviruksen leviämisessä.

− Covid-19 on vähemmän vakava vaarallinen lapsille kuin aikuisille, mutta lapsilla voi olla levittämisessä silti roolinsa. Lastenhoitoyksiköiden koronavirustartunnan saaneilla lapsilla oli lieviä oireita tai ei oireita ollenkaan. Kaksi kolmesta oireettomasta lapsesta todennäköisesti tartutti covid-19-viruksen vanhemmilleen ja mahdollisesti opettajilleen, CDC:n raportissa todetaan.

Puolelle miljoonalle amerikkalaislapselle on nyt diagnosoitu koronavirus. Maan lastenlääketieteen akatemian ja lastensairaalayhdistyksen mukaan luvuissa on tapahtunut 16 prosentin nousu elokuun 20. ja syyskuun 3. päivän välillä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt