Jalankulkijoita Amsterdamissa 5. elokuuta. LEHTIKUVA / AFP Remko de Waal

Oireeton voi levittää koronaa yhtä paljon kuin kuumeileva

Tutkijoiden mukaan oireettomista potilaista löytyneet virusmäärät olivat yllättävän korkeita.

Eteläkorealaiset tutkijat varoittavat oireettomien taudinkantajien roolista koronaviruspandemiassa.

Potilaiden nenästä ja kurkusta löytyneet virusmäärät olivat yhtä korkeita kuin henkilöillä, joilla Covid-19-infektio aiheutti yskän ja kuumeen kaltaisia oireita. Viruksen arvellaan leviävän aivan yhtä helposti henkilöiden hengityksen kautta.

Soonchunhyangin yliopiston tutkijat kehottavat lisäämään testausmääriä ja tartuntaketjujen jäljittämistä, jotta myös oireettomat henkilöt saavat tiedon aiheuttamastaan tartuntariskistä.

JAMA Internal Medicine -lehdessä julkaistu tutkimus perustui 303 potilaaseen, joita hoidettiin Etelä-Koreassa maaliskuun 6.–26. päivänä.

Heistä 63,7 prosentilla oli eristyksen alkaessa oireita. 110 oireettomasta 21 henkilöllä ilmaantui myöhemmin oireita, eli heidän voidaan katsoa olleen alkuvaiheessa esioireisia.

Yleisimmät oireet olivat kuume, yskä ja hengenahdistus. Osa kertoi haju- tai makuaistin katoamisesta ja vilunväreistä.

Oireellisten Covid-19-potilaiden virusmäärät vähenivät seuraavien päivien aikana hieman hitaammin kuin oireettomien. Kahden viikon päästä virustesti oli negatiivinen 33,7 prosentilla oireettomista ja 29,6 prosentilla oireita ilmoittaneista.

Infektio ei ollut enää tässä vaiheessa välttämättä tartuttava, sillä koronavirusjäämien poistuminen elimistöstä voi viedä jopa kuukauden.

Tutkijat painottavat, että myös oireettomien potilaiden on noudatettava karanteenimääräyksiä.

– Oireettomien SARS-CoV-2-potilaiden levittämät infektiot voivat olla merkittäviä kaikkien yhteisötartuntojen kannalta. Oireettomien valvonta ja eristys väestötasolla voi olla tarpeen, tutkijat kirjoittavat.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt