X
SULJE MAINOS
EU:n koronarokotustodistus. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Oikeusoppinut teilaa IL:ssä maksulliset testit rokottamattomille

Mika Salminen pohti, että koronapassia varten otettavat rokottamattomien testit tulisivat itse maksettavaksi.

Valtiosääntöoikeuden asiantuntijan, dosentti Pauli Rautiainen toteaa Iltalehdelle, ettei ole julkisen vallan tehtävä arvottaa, minkälaiset asiat ovat yksilölle välttämättömiä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen sanoi viikonloppuna Ylen Ykkösaamussa, että koronarajoituksista voidaan luopua siinä vaiheessa, kun kaikilla olisi ollut mahdollisuus ottaa koronarokote. Hänen mukaansa yhteiskuntaa ei voi pitää suljettuna sen vuoksi, että joku ei ota rokotetta, vaikka siihen ei ole terveydellistä estettä.

Salmisen mukaan mahdollista koronapassia varten otettavat rokottamattomien testit voisivat tulla ihmisten itsensä maksettavaksi.

– Jos testaaminen liitetään siihen, että testi alkaa toimimaan porttina joihinkin asioihin, niin silloin asia on huomattavan ongelmallinen, Rautiainen sanoo Iltalehdelle.

Hän näkee ongelmallisena jaottelun välttämättömiin ja ei-välttämättömiin toimintoihin.

– Kun asetamme henkilöitä keskenään eri asemaan, sitä on tarkasteltava etenkin yksilöiden, ei elinkeinon harjoittajien näkökulmasta. Yhteiskuntamme rakentuu ajatukselle, että ei ole yhteiskunnan eli julkisen vallan tehtävä arvottaa, minkälaiset asiat ovat jollekin yksilölle välttämättömiä tai ei, Rautiainen sanoo.

– Nyt ei-välttämättömiksi kohdistetut asiat, kuten kulttuurielämykset, liittyvät muun muassa perhe-elämään ja mielekkääseen vapaa-aikaan, joiden yhdenvertainen turvaaminen on taattu lukuisissa kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksissa.

Hänen mukaansa sellaisten asetelmien luominen, missä perheenjäsenet asetetaan keskenään erilaiseen asemaan siten, että perheenjäsen rajataan tiettyjen toimintojen ulkopuolelle sen perusteella, onko heillä rokotetta vai ei, on asetelma, joka on erittäin jännitteinen lukuisissa ihmisoikeussopimuksissa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt