Verkkouutiset

Oikeusministerin mukaan vihreiden sote-malli näyttää perustuslain vastaiselta

Antti Häkkäsen mielestä eduskunnassa on syytä keskustella sote-vaihtoehdoista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Eduskunnassa syytä käydä laaja keskustelu opposition vaihtoehdoista sotelle.Tästä jutusta nimittäin paljastui, että esim Vihreiden malli näyttää selvästi perustuslain vastaiselta, oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) tviittaa.

Hän on jakanut Helsingin Sanomien jutun, jossa kysyttiin oppositiopuolueiden sote-kantoja. Sen perusteella oppositiossa haikaillaan kuntayhtymien perään.

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto totesi puolueensa linjoista HS:lle muun muassa, että vihreät kannattaa sote-palveluiden rahoitus- ja järjestämisvastuun siirtämistä kunnilta isommille hartioille.

– Alueita pitää kuitenkin olla vähemmän. Tutkijoiden mielestä maakunnan väestöpohjan pitäisi olla noin 200 000, Aalto sanoi.

Aalto luonnehti esimerkiksi Etelä-Karjalan Eksotea ”toimivaksi kuntayhtymämalliksi”. Hänestä vastaavaa mallia voisi laajentaa koko Suomeen ja ”jättää tekemättä hallinnon suuret mullistukset”.

Myös kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen totesi twitterissä pitävänsä mielenkiintoisena, että vihreät tarjoaisivat perustuslain vastaista mallia soteen.

Kaikki paitsi vasemmistoliitto olisivat HS:n jutun perusteella valmiita lisäämään valinnanvapautta ainakin jollain tavalla. Antti Häkkänen luonnehtii tätä hienoksi yllätykseksi.

Sote-asiantuntijaryhmän jäsenet THL:n ylijohtaja Marina Erhola, Helsingin yliopiston professori Heikki Hiilamo ja Aalto yliopiston tutkimusjohtaja Katriina Silander huomauttivat sunnuntaina, ettei sote-uudistuksen kriitikoilla ole ollut esittää mitään toimeenpanokelpoista vaihtoehtoa vuosia valmistellun lakikokonaisuuden tilalle. Asiantuntijoiden mukaan edelliset hallitukset ovat hylänneet osan esitetyistä ideoista.

Kolmikon mukaan uudistuksen kritiikki on ajastaan jäljessä ja siinä toistuvat vuosien varrelta tutut uhkakuvat ja osin väärät näkemykset. Mikäli uudistus pysähtyy on sillä asiantuntijoiden mukaan vakavia seurauksia.

– Jos uudistus nyt pysähtyisi, palvelujärjestelmämme ei suinkaan pysyisi muuttumattomana. Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat dynaamisessa tilassa ja yksityistyvät nopeasti.

Samalla jatkuisivat kuntien ja sairaanhoitopiirien omat kehityskulut, jotka johtaisivat tutkijaryhmän mukaan eriarvoistaviin käytäntöihin eri puolilla Suomea.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)