Äänestäjä äänestyskopissa Iivisniemen koululla Espoossa kuntavaalien vaalipäivänä sunnuntaina 9. huhtikuuta 2017. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Oikeusministeri Ylelle: Ensi viikko ratkaisee kuntavaalien kohtalon

Anna-Maja Henrikssonin mukaan demokratiassa kynnys vaalien siirtämiselle on korkea.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) sanoo Ylen haastattelussa, että kuntavaalien kohtalo ratkeaa ensi viikon aikana.

– En halua tässä vaiheessa sulkea mitään pois. Me olemme sopineet siitä, että helmikuun aikana tehdään tämä päätös ja katsotaan sitten, mikä on johtopäätös. Lähden edelleen kuten kaikki muutkin puoluejohtajat siitä, että vaalit pidetään.

Voimassa olevan aikataulun mukaan kuntavaalit on tarkoitus järjestää sunnuntaina 18. huhtikuuta ja ennakkoäänestys kotimaassa alkaa 7. huhtikuuta.

Vallitsevan koronavirustilanteen takia on ehdotettu, että kuntavaalien järjestämistä lykättäisiin. Lykkäyksen kannalla on ollut muun muassa oikeuskansleri Tuomas Pöysti, joka ehdotti tällä viikolla STT:n haastattelussa vaalien ajankohdan uudelleenarviointia. Puoluejohtajat yksimielisesti torjuivat ehdotuksen.

– Demokratiassa kynnys vaalien siirtämiselle on korkea. Haluamme löytää niitä ratkaisuja, jotta tästä selvitään hyvin. Ja eihän kukaan voi tietää, millainen tilanne syksyllä on. Emme tiedä, tuleeko muita muunneltuja virustyyppejä, eli potentiaalisesti meidän pitäisi miettiä, millaisissa oloissa ylipäätänsä pystymme järjestämään vaalit, Henriksson perustelee Ylelle.

Henrikssonin mukaan alkuperäisessä aikataulussa pysymistä voi perustella myös muiden maiden esimerkillä.

– Toki tässä täytyy nyt joka kunnassa miettiä huolellisesti käytännön asioita. Pitää myös katsoa mahdollisuudet äänestää ulkotiloissa, ja myös kotiäänestys on vaihtoehto niille, jotka eivät itse pysty menemään äänestyspaikalle tai ovat karanteenissa.

Henrikssonin mukaan nettiäänestys on poissuljettu vaihtoehto myös korona-aikana. Tätä hän perustelee äänestyksen turvallisuuteen liittyvillä riskitekijöillä.

Artikkelia korjattu 20.2.2021 kello 18: Ennakkoäänestys alkaa 7. huhtikuuta eikä 7. maaliskuuta, kuten artikkelissa aiemmin virheellisesti kerrottiin.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt