Oikeusministeri Antti Häkkänen. LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO

Oikeusministeri: Tarvitaan laaja vanhuspalvelujen korjausohjelma

Antti Häkkänen vaatii sosiaali- ja terveysministeriön alaisiin palveluihin tarkempaa valvontaa.

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) vaatii, että sosiaali- ja terveysministeriön on laadittava laaja vanhuspalvelujen korjausohjelma, jossa hoitajien määrää lisätään, sääntelyä kiristetään, valvontaa lisätään ja erityisesti taloudellisia sanktioita kovennetaan. Häkkänen vaatii tiedotteessaan myös kuntapäättäjiä ottamaan vastuuta vanhuspalveluista.

– Vanhuspalvelujen ongelmat ovat Suomelle häpeätahra. Vuosikausia jatkuneet ongelmat eri kunnissa on saatava kuntoon laajalla ohjelmalla, jolla sitoutetaan paikallispäättäjät, eduskunta, alan yritykset, järjestöt ja ammattilaiset.

Häkkänen ehdottaa, että vanhuspalvelulain uudistuksen yhteydessä lakiin lisättäisi uusi vanhuspalvelurikkomusta koskeva säännös. Säännöksen myötä rikkomuksista ja laiminlyönneistä voitaisi määrätä sakkoja. Oikeusministeri harkitsisi myös kovempien taloudellisten sanktioiden uhan käyttöönottoa.

– Mielestäni on syytä harkita, että tilanteissa, joissa hoivapalveluyritys syyllistyy vakavampiin lain rikkomisiin, ei sillä olisi oikeutta saada rahallista korvausta kyseisten palvelujen tuottamisesta kunnalta tai asiakkaalta. Tällaista menettelyä olemme esimerkiksi esittäneet pikavippejä koskevien väärinkäytösten kitkemiseen.

Oikeusministerin mukaan vanhustenhoidon puutteellisista toimista voi täyttyä esimerkiksi heitteillepanon, petoksen ja väärennöksen tunnusmerkistö. Häkkänen toivoo sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan palveluiden valvonnan kokonaisvaltaista korjaamista.

– Hyvä huolenpito pitäisi olla itsestäänselvyys vuonna 2019, mutta näköjään sanktioita ja valvontaa pitää tehostaa. Vanhuspalvelujen laiminlyönnit ja epäasiallinen kohtelu voivat täyttää jo nykyisin useiden rikosten tunnusmerkistöä.

– Jokaisen ikäihmisen on voitava luottaa hyvään hoivaan ja arvokkaaseen vanhuuteen asuinkunnasta riippumatta. Luottamus on palautettava, Häkkänen toteaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt