X
SULJE MAINOS
Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Oikeusministeri MTV:lle: Hybridipykälät voitaisiin käsitellä kiireellisenä

Anna-Maja Henrikssonin mukaan asia voitaisiin käsitellä valmiuslain uudistamisen yhteydessä.

Valmiuslain hybridivaikuttamiseen liittyvät pykälät ovat nousseet esille viime päivinä, kun Eurooppaan pyrkiviä ihmisiä on kuljetettu Valko-Venäjän ja Puolan väliselle rajalle.

Oppositio on tivannut Sanna Marinin (sd.) hallitukselta, miten se on varautunut poikkeustilanteisiin Suomen rajalla.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (rkp.) kertoo MTV Uutisille, että hybridivaikuttamista koskevat pykälät voitaisiin mahdollisesti käsitellä erillisenä valmiuslain uudistamisen yhteydessä.

– Jos oikeustieteilijät pystyvät siihen, en näe estettä siihen, että se (hybridi-)osio voitaisiin valmistella nopeammassa tahdissa, kertoo Henriksson MTV:lle.

Henrikssonin mukaan valmiuslain uudistus on parhaillaan lähtemässä liikkeelle, mutta koko paketin valmistuminen voi kestää arviolta jopa vuosia.

Lähtökohtaisesti valmiuslain uudistaminen vaatii samanlaisen säätämisjärjestyksen kuin perustuslain muuttaminen. Kahden eri eduskunnan on hyväksyttävä muutokset, ensin yksinkertaisella enemmistöllä ja sitten kahden kolmasosan määräenemmistöllä. Poikkeustilanteissa yhden eduskunnan käsittely riittää, jos esitys julistetaan kiireelliseksi vähintään 5/6 kannatuksella.

Oikeusministeri Henrikssonin mukaan viimeiset puolitoista vuotta lainvalmistelijoilla on ollut kädet täynnä koronapandemian vuoksi, mutta uuden valmiuslain tulisi valmistua viimeistään seuraavan halliuksen kaudella.

– Jos syntyy äkillisiä häiriötilanteita, siihen meillä on voimassa oleva laki, joka on sisäministeriön puolella. Tämän avulla voimme huolehtia rajaturvallisuudesta ja siitä, mitä rajavartiolaitos voi tehdä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt