Anna-Maja Henriksson. LEHTIKUVA/RONI REKOMAA

Oikeusministeri LM:lle: Ikuista elinkautista ei tule

Anna-Maja Henrikssonin mukaan elinkautista on mahdollista koventaa.

Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r.) mukaan elinkautista vankeusrangaistusta on mahdollista tästä huolimatta koventaa nykyisestä, jos vangin vapauttaminen uhkaa vakavasti muiden ihmisten henkeä ja terveyttä.

– Meidän järjestelmäämme voisi sopia esimerkiksi se, että elinkautisvangin vapautumisen edellytykset arvioitaisiin määräajoin vähän niin kuin Norjassa, Henriksson sanoo Lännen Medialle muun muassa Turun Sanomien julkaisemassa jutussa.

Norjassa elinkautinen vankeusrangaistus on 21 vuotta. Norjassa oikeus voi kuitenkin tuomita vaaralliseksi luokitellun vangin elinkautisen päättyessä jatkettuun vankeuteen viideksi vuodeksi kerrallaan.

Nykyisellään oikeuspsykiatrinen riskiarvio tehdään Suomessa ainoastaan elinkautisvankien vapauttamisen yhteydessä. Henriksson kertoo, että ministeriö aikoo selvittää vaarallisuusarvion käyttöönottoa myös muiden erittäin väkivaltaisten vankien kohdalla.

Tällöin korkea väkivaltariski voisi tiukentaa kaikkien törkeistä väkivaltarikoksista ja henkirikoksista tuomittujen vapautumista ja vapautumisen jälkeistä valvontaa.

Edellinen oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) käynnisti viime keväänä selvityksen ikuisen elinkautisen mahdollisuudesta Suomessa.

Henrikssonin mielestä on kuitenkin tärkeää, että erittäin väkivaltaisten vankien aiheuttamaan vaaraan muiden ihmisten hengelle ja terveydelle suhtaudutaan jatkossa tiukemmin. Oikeusministeriö selvittää parhaillaan tarvetta ja mahdollisuuksia tiukentaa lainsäädäntöä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt