Anna-Maja Henriksson. LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

Oikeusministeri HS:lle: Sananvapauden kaventuminen oppositioretoriikkaa

Anna-Maja Henrikssonin mukaan sananvapautta ei olla kaventamassa.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) syyttää Helsingin Sanomien haastattelussa oppositioretoriikalla pelaamisesta sananvapauskysymyksissä.

Sananvapauskysymykset ovat puhuttaneet poliitikkoja viime päivinä. Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa lauantaina, että nykymuotoinen sananvapaus on uhattuna. Hänen mukaansa ”suvaitsevaisto” pyrkii jatkuvasti määrittelemään, mitä ja millä tavalla toiset saavat puhua.

Henriksson on hänen kanssaan eri mieltä.

– En ole samaa mieltä Essayahin kanssa, että tässä ollaan huomaamatta kaventamassa kansalaisten sananvapautta. Yksittäisiä tapauksia on ollut esillä, ja sen vuoksi on luonnollista, että Sari Essayah oppositiopoliitikkona ja yhden oppositiopuolueen puheenjohtajana yrittää nostaa asian tästä näkökulmasta esille, Henriksson sanoo Helsingin Sanomille.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä jätti tällä viikolla aloitteen, jossa vaaditaan kiihottaminen kansanryhmää vastaan -rikoksen tunnusmerkistön muuttamista.

Henriksson ihmettelee, miksi perussuomalaiset ei nostanut asiaa esiin silloin, kun puolue oli hallituksessa ja heillä oli oikeusministerin salkku.

– Vuonna 2015 perussuomalaiset olivat toiseksi suurin hallituspuolue ja siten keskeisesti vaikuttamassa hallituksen ohjelmaan. Toukokuuhun 2017 asti heillä oli myös oikeusministerin salkku. Kertaakaan sinä aikana tästä ei ollut minkäänlaista keskustelua. Nyt he ovat syttyneet siihen, että he haluavat keskustella tästä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt