Tuomas Pöysti. KUVA: JETRO STAVEN

Oikeuskansleri: Aktiivimallin tavoitteet ovat perusoikeuksia kunnioittavia

Tuomas Pöysti huomauttaa, että pitkittyvä työttömyys on perusoikeuksien kannalta ongelma, jota hallitus nyt ratkoo. Aktiivimallia on hänen mukaansa seurattava.

Oikeuskansleri Tuomas Pöystin mukaan hallituksen aktiivimallin tavoitteet ovat oikeat, perustuslain hengen mukaiset. Pöysti viittaa siihen, että työ on perustuslaissa suojattu. Pitkittyvä työttömyys aiheuttaa perusoikeuksien kannalta ongelman, jota hallitus haluaa toimillaan lieventää.

– On perusoikeusmyönteinen tavoite: pyritään, ettei jäädä työttömyysloukkuun. Meillä on pitkittyvän työttömyyden ongelma. Perusoikeuksien kannalta tarvitaan laajaa podintaa: miten voidaan auttaa, että meillä syntyy virta pois työttömyydestä, Tuomas Pöysti sanoi Ylen TV1:n Ykkösaamussa.

Aktiivimalli on synnyttänyt laajan kansalaiskeskustelun siitä, miten työttömiä aktivoidaan ja miten työttömyyttä voitaisiin alentaa. Hallituksen mallissa työttömiltä edellytetään tiettyä aktiivisuutta kolmen kuukauden jaksoissa, muutoin työttömyyskorvaus alenee kertaalleen noin viisi prosenttia. Muun muassa presidenttiehdokas Pekka Haavisto on kertonut, että hän olisi presidenttinä pyytänyt hallitukselta tarkempaa laillisuuspunnintaa ennen lain vahvistamista.

Pöysti huomauttaa, että perustuslakivaliokunnan asiantuntijat eivät tyrmänneet lakia vaan heidän näkökulmansa erosivat toisistaan: eräät puolsivat, toiset näkivät jotain ongelmia ja pari lausuntoa oli sitten kriittisempiä.

– Perustuslakivaliokunnassa käytiin perusteellinen käsittely, Pöysti sanoo.

Hän pitää tärkeänä, että jatkossa seurataan, miten aktiivisuus voidaan osoittaa Suomessa eri puolilla ja jos ongelmia tulee, niitä ratkotaan. Tätä myös presidentti Sauli Niinistö on painottanut.

Pöystin mukaan pitkittyvän työttömyyden ongelma ja etenkin miten sitä ratkotaan tavalla, joka alentaa työttömyyttä ja samalla huomioi ihmisarvon, on suurempi kysymys. Kysymys on sosiaaliturvan uudistamisesta tai kehittämisestä.

– Tässä meillä on isompi keskustelun paikka, Pöysti summaa.

Hallitus on kertonut, että se aloittaa sosiaaliturvan kokonaisuudistuksen valmistelun jo tällä vaalikaudella.

 

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt