Malarialääkkeitä. LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO

Ohjeita joulumatkailijoille – näin suojaudut tarttuvilta taudeilta

Jouluksi kaukoulkomaille matkustavien kannattaa tarkistaa rokotusten ja malarian estolääkityksen tarve hyvissä ajoin ennen matkaa.

– Matkan aikana huolellinen käsihygienia, harkinta ruokien ja juomien valinnassa, seksitaudeilta ja hyttysten pistoilta suojautuminen sekä eläinkontaktien välttäminen vähentävät tartuntatautien riskiä, summaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Jäykkäkouristus -, kurkkumätä-, tuhkarokko-, vihurirokko- ja sikotautisuojan pitäisi olla kunnossa matkakohteesta riippumatta. Näiltä taudeilta suojaavat dT- ja MPR-rokotukset saa maksutta omalta terveysasemalta.

Kaikkien riskiryhmiin kuuluvien matkailijoiden kannattaa ottaa influenssarokotus. Erityisen tärkeä rokotus on 65 vuotta täyttäneille, raskaana oleville sekä sairautensa vuoksi riskiryhmään kuuluville.

Muiden rokotusten tarve riippuu matkakohteesta ja matkailijan terveydentilasta. Tarvittavista rokotuksista kannattaa keskustella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Malariariski on suurin trooppisessa Afrikassa, jonne tarvitaan aina estolääkitys. Muille malaria-alueille matkustettaessa estolääkityksen tarve määräytyy riskinarvion perusteella. Erityisen tärkeää on muistaa syödä estolääkettä ohjeen mukaan ennen matkaa, matkan aikana ja myös matkan jälkeen.

Pese kädet, harkitse mitä syöt ja juot

Matkaripuli ja hengitystietulehdukset ovat yleisimmät matkailijan infektiotaudit. Matkaripulin riski on suurin matkustettaessa Etelä-Aasiaan, Länsi- ja Pohjois-Afrikkaan sekä päiväntasaajan Afrikkaan.

Matkaripulin ehkäisemiseksi kädet kannattaa pestä juoksevalla vedellä ja saippualla. Jos näitä ei ole saatavilla, käytä desinfioivaa käsihuuhdetta. Juomien ja ruokien valinnassa kannattaa myös olla tarkka. Turvallisinta on syödä kuumia ruokia ja juoda hiilihappopitoisia pullotettuja juomia tai keitettyä vettä. Pesemällä käsiä voidaan vähentää myös hengitystietulehdusten riskiä.

Hiv- ja seksitaudit ovat monessa matkakohteessa yleisempiä kuin Suomessa. Ota kondomit mukaan jo Suomesta. Jos sinulla on ollut suojaamatonta seksiä, hakeudu testeihin matkan jälkeen. HIV ja muut seksitaudit voivat olla oireettomia.

Vältä kosketusta eläimiin

Sekä luonnonvaraiset eläimet että koti- ja hyötyeläimet voivat tartuttaa ihmisiin erilaisia tauteja. Välttämällä kosketusta eläimiin ja niiden eritteisiin voi vähentää sairastumisriskiä muun muassa rabiekseen eli vesikauhuun, ruttoon (Madagaskar) ja MERS-koronavirusinfektioihin (Arabian niemimaa).

Jos eläin pääsee puremaan, pese haava vedellä ja saippualla, puhdista desinfektioaineella ja hakeudu lääkäriin.

Hyttysten pistojen välityksellä voi saada esimerkiksi malarian, denguekuumeen tai zikavirusinfektion. Varsinkin tropiikissa hyttysiltä ja muilta hyönteisiltä kannattaa suojautua kaikkina vuorokauden aikoina vaatetuksella, hyttyskarkotteilla ja -verkoilla.

Matkasta on aiheellista kertoa, vaikka joutuisi kääntymään lääkärin puoleen kuukausiakin matkan jälkeen. Jos tropiikin matkan jälkeen ilmenee kuumetta, on aina käännyttävä lääkärin puoleen.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt