Ihmiset jonottavat työttömyysavustuksia Chilen pääkaupungissa Santiagossa toukokuun lopulla. LEHTIKUVA / AFP

OECD varoittaa suuren työttömyyden seurauksista

Parempien ja kestävämpien työmarkkinoiden rakentaminen on investointi tulevaisuuteen.

Koronapandemia ja siitä johtuvat rajoitustoimet ovat johtaneet ennennäkemättömään työllisyyden laskuun, toteaa Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD tuoreessa raportissaan.

Järjestö ennustaa työttömyysasteen kohoavan lähes 10 prosenttiin OECD-maissa vuoden loppuun mennessä, kun se oli 5,3 prosenttia viime vuoden lopussa.

Jos koronapandemian toinen aalto toteutuu, voi työttömyysaste nousta jopa 12 prosenttiin.

Työllisyyden odotetaan alkavan elpyä vasta ensi vuoden jälkeen.

Raportin mukaan on todellinen vaara, että kriisi lisää köyhyyttä ja lisää epätasa-arvoa, jonka vaikutukset tuntuvat tulevina vuosina.

Maiden olisi OECD:n mielestä nyt tehtävä kaikkensa estääkseen työllisyyskriisin muuttumisen sosiaaliseksi kriisiksi. Parempien ja kestävämpien työmarkkinoiden jälleenrakentaminen on raportin mukaan olennainen investointi tulevaisuuteen ja tuleviin sukupolviin.

OECD:n raportissa kiinnitetään huomiota myös siihen, että pandemian ja rajoitusten vaikutukset työllisyyteen vaihtelevat eri maissa.

Joissakin maissa on erilaisten työllisyysohjelmien avulla vähennetty työtuntien määrää, jolloin monet työntekijät ovat säilyttäneet työpaikkansa.

Raportissa arvioidaan, että näissä maissa koronapandemian vaikutusta ei ole vielä koettu kokonaan.

Toisissa maissa taas työttömyys on kasvanut valtavan nopeasti, mutta työllisyyden odotetaan paranevan nopeasti talouden avauduttua ja elpymisen alkaessa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt