OAJ:n ilmoittama yksityisten päiväkotien ylityö- ja vuoronvaihtokielto päättyy välittömästi. LEHTIKUVA/MESUT TURAN

OAJ keskeyttää järjestölliset toimet

OAJ:n järjestölliset toimet keskeytetään välittömästi ja ne lopetetaan kolmikantaisen jatkovalmistelun alettua.

Työmarkkinoiden keskusjärjestöt ovat hyväksyneet pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen torstaina tekemän esityksen irtisanomiskiistan ratkaisuksi ehdollisena.

Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkaisen mukaan tämän myötä myös OAJ:n järjestölliset toimet keskeytetään välittömästi ja ne lopetetaan kolmikantaisen jatkovalmistelun alettua.

– Saavutettu sopu osoittaa neuvottelutien voimaa. Eriarvoistava lainmuutos saatiin torjutuksi järjestöjen yhtenäisyyden ja joukkovoiman ansiosta, hän sanoo tiedotteessaan.

– Toivottavasti näitä konflikteja ei enää tarvita, vaan hallitukset jatkossa neuvottelevat työelämän muutoksista yhdessä työmarkkinaosapuolten kanssa. Maassamme on pitkä sopimisen perinne, jolla on luotu vakautta, kasvua ja hyvinvointia. Työehtosopimusten ja lainsäädännön pitää toki kehittyä työelämän muutoksen myötä, mutta se ei voi tapahtua sanelemalla eikä etenkään naisvaltaisten alojen asemaa heikentämällä, Luukkainen jatkaa.

OAJ:n hallitus oli jo aiemmin tänään iltapäivällä hyväksynyt osaltaan ehdotuksen sillä edellytyksellä, että lainsäädäntömuutoksiin liittyvät hallituksen esitykset valmistellaan kolmikantaisesti.

Hallitus muutti kiisteltyä työsopimuslain muutosta niin, että yrityskoko poistettiin lakiesityksestä. Hallitus täydensi vielä esitystään taustamuistiolla, joka täsmensi esityksen perusteita.

Hallituksen esitykseen sisältyi muutetun irtisanomissäädöksen ohella karenssiajan lyhentäminen, aktiivimallin aktiivisuusperusteiden uusiminen ja omaehtoisen työnhaun mallin valmistelu työttömyysturvan vastikkeellisuuden toteuttamiseksi siirryttäessä maakuntamalliin. Aktiivimallia korjataan ja omaehtoisen työnhaun mallia valmistellaan kolmikantaisesti.

Ammattiliitot sitoutuivat puolestaan lopettamaan järjestölliset toimet. OAJ:n ilmoittama yksityisten päiväkotien ylityö- ja vuoronvaihtokielto päättyy välittömästi.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt