Ekaluokkalaiset odottavat koulun alkua ensimmäisenä koulupäivänä koulun pihassa Helsingissä 2017. LEHTIKUVA / LINDA MANNER

OAJ ja Plan haastavat koulut ilmastotekoon

Kilpailuun voivat osallistua kaikki lapset ja nuoret yhdessä opettajansa kanssa.

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ja lastenoikeusjärjestö Plan International haastavat kaikki Suomen koulut tekemään oman ilmastotekonsa. Teko voi olla esimerkiksi ruokahävikitön päivä tai mielipidekirjoitus lehdessä, kunhan se on vaikuttava. Paras teko palkitaan.

Ilmastotekokilpailuun voivat osallistua kaikki lapset ja nuoret yhdessä opettajansa kanssa varhaiskasvatuksesta aina toisen asteen ja korkea-asteen oppilaitoksiin. Ilmastoteko on konkreettinen teko ilmaston puolesta tai sitoumus tehdä sellainen. Kilpailuaikaa on 25. lokakuuta asti.

– Nuoret ovat esimerkillisesti vaatineet päättäjiltä toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Lisäksi kaikille tarvitaan tietoa ja tapoja yhdistää ilmastoteot omaan arkeen ja osallistua ilmastokeskusteluun. Siksi on tärkeää, että koulut käsittelevät aktiivisesti ilmastonmuutoksen vaikutuksia ja hillintää, kertoo tiedotteessa Planin vaikuttamistyön johtaja Karoliina Tikka.

Kilpailu on osa lastenoikeusjärjestö Plan Internationalin Girls Takeover -tempausta, joka järjestetään YK:n kansainvälisenä tyttöjen päivänä 11. lokakuuta. Kolmatta kertaa järjestettävässä tempauksessa tytöt ympäri maailmaa astuvat päiväksi poliittisten, yhteiskunnallisten ja taloudellisten johtajien saappaisiin. Tempauksen teemana on tänä vuonna ilmastonmuutos.

Paikkansa yhdeksi päiväksi luovuttaa myös OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen. Hänen paikkansa valtaa Plan International Suomen lastenhallituksen jäsen, 15-vuotias Peppi Tenkanen.

– OAJ lähtee mukaan, koska se omalta osaltaan haluaa kannustaa kouluja ja oppilaitoksia käsittelemään ilmastokysymyksiä ja kestävää kehitystä kaikessa toiminnassaan. Arvokasvatus tässä asiassa on tärkeää ja aloitettava jo lapsista, Olli Luukkainen sanoo.

Plan haluaa Girls Takeover -tempauksella kiinnittää huomion tyttöjen asemaan ja oikeuksiin eri puolilla maailmaa ja innostaa ihmisiä toimimaan tyttöjen oikeuksien puolesta. Tempauksen teemana on tänä vuonna ilmastonmuutos, sillä Planin mukaan se vaikuttaa eniten heikoimmassa asemassa oleviin, kuten kehittyvissä maissa asuviin tyttöihin. Tempauksen tavoitteena on kannustaa Suomea ja suomalaisia, myös kouluja, toimimaan ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

– Ilmastonmuutos näkyy jo nyt, mutta se vain voimistuu meidän elinaikanamme. Girls Takeoverin avulla voimme lähettää viestin, että nuoret vaativat puheiden sijaan tekoja, sanoo Tenkanen.

Hän toivoo, että OAJ:n valtauksen ansiosta koulut kiinnostuisivat vielä enemmän ilmastonmuutoksen torjumisesta.

– Minusta on tärkeää, että kouluissa saa puolueetonta tietoa ilmastonmuutoksesta ja että kouluissa keskustellaan siitä, miten ilmastonmuutokseen voi vaikuttaa.

Tenkanen toivoo myös, että tempaus nostaisi keskusteluun ilmastonmuutoksen vaikutukset tyttöjen oikeuksiin ja sen, miten Suomi voi tukea tyttöjen oikeuksien toteutumista.

– Ilmastonmuutos aiheuttaa kehittyvissä maissa kriisioloja, jolloin ihmisoikeudet jäävät monen kohdalla toteutumatta. Erityisen paljon heikentyy nuorten tyttöjen asema ja tytöt ovat aiempaa herkemmin vaarassa joutua lapsiavioliittoihin tai seksuaalisen väkivallan kohteeksi, Tenkanen arvioi..

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt