X
SULJE MAINOS
Omakotitaloja Pukinmäessä Helsingissä. LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER

Nyt on omakotitalon myyjän onnenpäivät

Omakotitalojen suuri kysyntä on nostanut niiden hintoja.

Kiinteistömaailman barometrin mukaan nyt on omakotitalon myyjän onnenpäivät. Myyjän saama ”väliraha” rivi- tai kerrostaloon muutettaessa voi olla jopa lähes 100 000 euroa parempi kuin kaksi vuotta sitten.

Useimmissa Suomen kaupungeissa viimeaikainen omakotitalojen suuri kysyntä on nostanut niiden hintoja suhteessa muihin asuntotyyppeihin. Se on parantanut omakotitalosta pienempään vaihtavan saamaa ”välirahaa” paikoin erittäin tuntuvastikin verrattuna kahden vuoden takaiseen tilanteeseen.

Kiinteistömaailman laaja analyysi jakaa maan kaupungit kolmeen ryhmään välirahan näkökulmasta. Erot ryhmien välillä ovat merkittäviä.

Viime kesänä Suomessa nähtiin historiallinen käänne, kun ensimmäistä kertaa lähes 15 vuoteen pienten kerrostaloasuntojen hinnankehitys jäi suhteellisesti jälkeen isompien perheasuntojen hinnankehityksestä. Ilmiö korostuu erityisesti pääkaupunkiseudun markkinassa, mutta on nähtävissä koko maan tilastoistakin.

– Isossa osassa Suomen kaupunkeja asuntojen arvonkehitys on ollut viimeisen kahden vuoden ajan suotuisa niille, jotka ovat vaihtamassa omakotitalosta pienempään rivi- tai kerrostaloon. Näin on erityisesti pääkaupunkiseudulla aina Kirkkonummea myöten sekä esimerkiksi Tampereella ja Pirkkalassa. Vaikkapa sellaisella pariskunnalla, jolla lapset ovat muuttaneet pois kotoa ja tilantarve vähentynyt, on nyt mahdollisuus merkittävästi paremman ”välirahan” saamiseen näillä paikkakunnilla kuin vielä kaksi vuotta sitten, sanoo Kiinteistömaailman analyytikko Tony Korkala.

– Sitten on joukko kaupunkeja, kuten Valkeakoski, Joensuu ja vaikkapa Riihimäki, joissa erityyppisten asuntojen hintakehitys on kulkenut korona-ajan varsin tasatahtia. Väliraha isommasta pienempään tai pienemmästä isompaan on pysynyt jokseenkin samana, Korkala jatkaa.

Lisäksi hänen mukaansa on joitakin yksittäisiä kaupunkeja, kuten Kotka, Savonlinna ja Kajaani, joissa omakotitalot ovat tulleet suhteessa edullisemmiksi pienempiin asuntoihin nähden.

– Näissä esimerkiksi nuorilla perheillä on nyt korona-ajan jälkeen välirahan näkökulmasta helpompi päästä kerrostalokodista omakotitaloon, kuin aikaisemmin oli, sanoo Korkala.

Kaupunkeja, joissa viisihuoneisesta omakotitalosta käytettyyn kerrostalokolmioon muuttava on saanut tänä vuonna merkittävästi isomman ”välirahan” hyödykseen kuin vuonna 2019.

Helsinki (väliraha nyt +88 000 euroa isompi kuin kaksi vuotta sitten), Espoo (+74 000 €), Kirkkonummi (+83 000 €), Vantaa (+49 000 €), Tuusula (+45 000 €), Lohja (+63 000 €), Hämeenlinna (78 000 €), Tampere (+52 000 €), Pirkkala (+229 000 €), Turku (+35 000 €), Lahti (+30 000 €), Jyväskylä (+19 000 €), Oulu (+32 000 €) ja Rovaniemi (+64 000 €)

Kaupunkeja, joissa viisihuoneisesta omakotitalosta käytettyyn kerrostalokolmioon on saanut tänä vuonna jokseenkin saman ”välirahan” kuin vuonna 2019 (eli erityyppisten asuntojen hinnat ovat kehittyneet samantahtisesti)

Järvenpää (+10 000 €), (Kerava -2000 €), Riihimäki (+7000 €), Valkeakoski (+8000 €), Pori (+7000 €), Lappeenranta (+7000 €) ja Joensuu (+8000 €)

Kaupunkeja, joissa viisihuoneisesta omakotitalosta käytettyyn kerrostalokolmioon muuttava on saanut tänä vuonna 2021 pienemmän ”välirahan” kuin vuonna 2019.

Kajaani (-16 000 €), Kotka (-26 000 €) ja Savonlinna (-26 000 €)

Esimerkkilaskelmat on tehty Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton Hintaseurantapalvelun keskimääräisillä hinnoilla käytetyistä viisihuoneisista omakotitaloista ja käytetyistä kolmehuoneisista kerrostaloista vuonna 2019 ja 1-8/2021.

Asuntojen hinnat nousevat keskimäärin 3,1 prosenttia

Kiinteistömaailma ennustaa tekoälymalliin pohjautuen keskimääräistä 3,1 prosentin hinnannousua seuraavan 12 kuukauden ajanjaksolla.

Vahvimmat kasvajat ovat Turku ja Tampere sekä niiden jälkeen pääkaupunkiseutu. Pienemmillekin paikkakunnille uusi ennuste arvioi plusmerkkistä kehitystä vahvan kesäkauden jatkona.

Hinnankehitysennuste perustuu tekoälypohjaiseen mallinnukseen, ja eri asuntotyyppien kysyntä- ja tarjontanäkymät taas paikallisten välittäjien arvioihin. Tällä kerralla näkemyksensä asuntokaupoista antoi 333 Kiinteistömaailman välittäjää eri puolilta Suomea.

– Viimeiset 12 kuukautta ovat olleet ennakoitua selkeästi paremman hinnankehityksen aikaa: asuntojen ja kiinteistöjen hinnat ovat nousseet koko maassa keskimäärin 4,5 prosenttia. Viime kesän asuntokaupan kuumimpien ylilyöntien jälkeen odotettavissa on vakaampaa kehitystä, mitä kuvaa keskimääräinen ennusteluku 3,1 prosenttia sanoo Kiinteistömaailma Oy:n toimitusjohtaja Risto Kyhälä.

Näkymiin liittyy hänen mukaansa kuitenkin tällä kertaa tavanomaisesta poikkeavia epävarmuuksia. Tekoälyälyennuste huomioi viimeaikaiset toteutuneet hinnankehitystrendit, alueelliset demografiset kehitystekijät sekä muun muassa bruttokansantuote- ja kuluttajahintaindeksikehityksen, mutta koronakriisin kaikista globaaleista muuttujista sillä ei ole vielä kokemusta.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt