X
SULJE MAINOS
Äänestyspaikka Helsingin kaupungintalolla sunnuntaina. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Panu Laturi: Nyt on kiitoksen aika

Eilen käytiin kuntavaalit, joka on Suomalaisen demokratian keskeisin vaali.

Vaalissa nimittäin valittiin henkilöt päättämään siitä, mitä omassa lähiympäristössä tapahtuu. Muistakaa, että myös vaalien välillä voi vaikuttaa ottamalla yhteyttä valtuutettuihin. Sitä on todellinen lähidemokratia.

Kuntavaalit, kuten kaikki vaalit, ovat täynnä myös henkilökohtaisia tragedioita. Jokainen ehdokas haluaa päästä vaaleissa läpi ja tekee sen eteen paljon töitä ja käyttää omaa aikaansa ja rahaansa. Vaalit ovat projektina siitä hyvä, että kun vaalit olivat eilen, projekti on ohi ja tänään ei kannata enää kampanjoida.

Vaalivalvojaisissa jännitys keskittyy puolueiden kannatukseen ja siihen, millaisia muutoksia tulee. Itse tiedän puoluesihteeriajalta, että ehdokkaille puolueiden kannatus vaalivalvojaisissa on pikkuasia omiin ääniin verrattuna. Ja että monille tilanne on tragedia.

Vaalien jälkeen usein unohtuu kiittää ehdokkaita siitä työstä, mitä he ovat demokratian eteen tehneet. Siksi haluan kiittää jokaista ehdokasta siitä äärettömän arvokkaasta työstä, mitä olette suomalaisen demokratian eteen tehneet ja onnitella jokaista ehdokasta.

Haluan samalla muistuttaa, että vaalit ei ole mikään ihmisten paremmuuskilpailu. Vaaleissa ei laitettu ihmisiä paremmuusjärjestykseen. Ja vaikka olisitte jääneet varavaltuutettujen ulkopuolelle, se ei ole maailmanloppu. Omaa tulosta ei tarvitse koskaan hävetä. Politiikkaan voi osallistua monin tavoin, vaikka nyt ei valtuustoon ovet auenneet.

Sitä paitsi edessä on uudet vaalit! Jo ensi vuonna valitaan hyvinvointialueiden valtuustot ja sitä seuraavana uusi eduskunta. Itse asiassa seuraava vaaliton vuosi on näillä näkymin 2028. Optimismi auttaa selviämään pettymyksestä. Kiitos, että olit ehdokkaana.

Panu Laturi

Panu Laturi

Panu Laturi on Viestintätoimisto N2 Comms:n osakas.