Verkkouutiset

”Nyt mentiin överiksi” – Korkeimman oikeuden mukaan kolaroijan ei tarvitse ilmoittautua

Korkeimman oikeuden päätöksellä ei pikkukolarin aiheuttajan tarvitse jättää lappua kolhitun auton omistajalle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

MTV3 kertoi torstaina Korkeimman oikeuden (KKO) keskiviikkona antamasta päätöksestä. Siinä oli kyse huhtikuussa 2009 Helsingissä sattuneesta tapauksesta, jossa autoilija kolhaisi pysäköidessään toista autoa eikä jättänyt siitä mitään viestiä.

KKO viittaa päätöksessään itsekriminointisuojaan eli siihen, ettei oman syyllisyytensä selvittämiseen tarvitse myötävaikuttaa. Kenelläkään ei ole velvollisuutta ilmiantaa itseään itse tekemästään rikoksesta. Tämä on osa perustuslaissa taattua oikeusturvaa, ja ”ilmoittamisvelvollisuuden täyttämällä A olisi joutunut ilmiantamaan itsensä rikoksesta”.

KKO:n päätös löytyy tämän linkin takaa.

Korkeimman oikeuden mukaan kolarista ilmoittaminen vahingon kärsijälle olisi edellyttänyt sellaisten tietojen antamista, että kuljettaja olisi samalla ilmiantanut itsensä liikennerikkomuksesta.

Poliisi-kansanedustaja Kari Tolvanen (kok.) vastaa yhdellä sanalla kysymykseen ”onko tässä mitään järkeä”.

– Ei.

Lappu lasiin

– Nämähän ovat tulleet EU:n myötä nämä säädökset, nämä eivät ole olleet omiamme. Tämä on sitä, mihin juridiikka on paljon ollut menossa viime aikoina. Tulee erilaisia muotomääräyksiä, jotka parantavat rikoksesta epäillyn, syytetyn ja tuomitun oikeuksia, Kari Tolvanen kuvailee.

Kehitys on tiettyyn rajaan asti Tolvasen mielestä ihan hyvä.

– Mutta minun mielestäni se itsekriminointisuoja on nyt mennyt överiksi. Tämä on viety niin todella pitkälle.

Tolvasen mukaan kyseessä on samaa kategoriaa kuin poliisin uusissa määräyksissä.

– Mennään tämmöiseen järjen vastaiseen toimintaan. Rehellisyys katoaa ja tulee moraalikatoa, kansanedustaja katsoo.

– On tullut paljon hyviä hankkeita, jotka parantavat asianomistajan asemaa. Mutta kun esimerkiksi poliisi ottaa tällä hetkellä jonkun kiinni verekseltään rikospaikalta, niin poliisin tulisi nyt ilmoittaa tälle henkilölle hänen itsekriminointisuojansa ja oikeutensa.

– Oli jopa vaarana, että se pitäisi tehdä kirjallisesti – eli pamppu toisessa kädessä ja toisessa kädessä lappu, että tässä ovat sinun oikeutesi. Se meni lopulta kuitenkin niin, että vasta poliisiasemalla ne pitää ilmoittaa kirjallisesti. Kuulustelun alussa tulee sivun verran oikeuksia, kuten että ei tarvitse tunnustaa mitään… Voi kysyä, kuka sitten enää tunnustaa.

Mitä kuskin pitää tehdä, jos kolhaisee toista autoa parkkipaikalla?

– Totta ihmeessä pitää ilmoittaa. Laittaa lappu lasiin, että sori, kolhaisin, tässä on yhteystiedot. Totta kai pitää ilmoittaa, Kari Tolvanen sanoo.

– Minusta se on ehdoton juttu.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)