X
SULJE MAINOS
Kansainvälisen oikeuden professori Martin Scheinin. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

”Nyt menee väärin” – tyrmäys poikkeustilan perusteluille

Professori Martin Scheinin pitää hallituksen perusteluja taloudelliselle poikkeustilalle perustuslainvastaisina.

Kansainvälisen oikeuden ja ihmisoikeuksien professori Martin Scheinin kritisoi hallituksen valmiuslain käyttöönotolle esittämiä perusteluja.

– Nyt menee väärin. Hallitus on julistamassa poikkeustilan ei vain tartuntataudin (valmiuslain 3 § 5k) vaan myös talouskriisin (3k) nojalla. Perustelut eivät ole kestäviä, professori Martin Scheinin kirjoittaa Twitterissä.

Valtioneuvosto päätti eilen maanantaina, että maassa vallitsevat valmiuslain 3 §:n 3 ja 5 kohdassa tarkoitetut poikkeusolot.

Valmiuslain 3 §:n 3 kohdassa säädetään poikkeusoloiksi väestön toimeentuloon tai maan talouselämän perusteisiin kohdistuva erityisen vakava tapahtuma tai uhka, jonka seurauksena yhteiskunnan toimivuudelle välttämättömät toiminnot olennaisesti vaarantuvat. Pykälän 5 kohdassa säädetään poikkeusoloiksi vaikutuksiltaan erityisen vakavaa suuronnettomuutta vastaava hyvin laajalle levinnyt vaarallinen tartuntatauti.

Scheinin siteeraa valtioneuvoston päätöksen muistiota, jossa poikkeusoloja perustellaan seuraavasti: ”Kun edellä mainittujen tekijöiden lisäksi yritysten ja kotitalouksien taloudellinen epävarmuus kasvaa, ei voida poissulkea talouden itseään vahvistaa negatiivistä kierrettä. Tässä tilanteessa väestön toimeentulon ja talouselämän toiminnan perusteiden turvaamiseksi saattaa syntyä tarve poikkeuksellisiin toimiin, joilla turvataan mm. välttämättömyyshyödykkeiden tuotanto ja saatavuus.”

– Hallituksen kestämättömät (eli perustuslainvastaiset) perustelut taloudelliselle poikkeustilalle ”…. ei voida poissulkea talouden itseään vahvistaa negatiivistä kierrettä. Tässä tilanteessa … saattaa syntyä tarve poikkeuksellisiin toimiin”. Siis tilanne EI ole käsillä!, Scheinin kritisoi.

Eduskunta käy tänään lähetekeskustelun valmiuslain käyttöönotosta noin kello 17, minkä jälkeen perustuslakivaliokunta käsittelee valmiuslain käyttöönottoasetusta noin kello 20 alkavassa kokouksessaan.

Perustuslakivaliokunta kuulee asiantuntijoina professori Mikael Hidéniä, professori Tuomas Ojasta, professori Janne Salmista, professori Kaarlo Tuoria ja professori Veli-Pekka Viljasta.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt