Verkkouutiset

Nykyinen juhlapäivä ei ole oikea. Milloin puolustusvoimat perustettiin?

Kysymys Suomen Armeijan perustamispäivästä on moniselitteinen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Professori Martti Häikiö pohtii Vapaussoturi-lehden julkaisemassa Schmardenin henki -juhlaesitelmässään kysymystä Suomen armeijan oikeasta perustamisajankohdasta.

– Suomella ja suomalaisilla on pitkät vuosisataiset sotilasperinteet, mutta tänään, valtiollisen itsenäistymisen 100-vuotisjuhlavuoden kynnyksellä, on syytä kysyä, mitä päivää voidaan pitää itsenäisen Suomen puolustusvoimien perustamispäivänä, Martti Häikiö toteaa.

– Kysymys saattaa tuntua helpolta, mutta mitä syvemmin asiaan perehtyy, sitä moniselitteisempi se on. Yksi asia on kuitenkin varma: itsenäisen Suomen puolustusvoimia ei ole perustettu 4. kesäkuuta, jolloin vietetään puolustusvoimien lippujuhlapäivää.

Lippujuhlapäivää vietettiin itsenäisyyden alkuvuosina 16. toukokuuta, joka oli vapaussodan voitonparaatin päivä. Sotien jälkeen lippujuhlapäivä siirrettiin marsalkan syntymäpäiväksi eli neljänteen kesäkuuta.

Huomioitavia päivämääriä ovat esimerkiksi seuraavat:

* Martti Häikiön mukaan on selvää, että Helsingissä 16.5.1918 pidetyssä voitonparaatissa marssi itsenäisen Suomen puolustusvoimat. Armeija oli karkottanut venäläisen sotaväen maasta, mutta joutunut myös kukistamaan sosialistisen aseellisen vallankaappauksen sisällissodassa.

* Tätä ennen 16.5.1917 Tukholmassa pidettiin suomalaisaktivistien laaja kokous, jossa hyväksyttiin tietynlainen ”Suomen sotaväen ja suojeluskuntien perustamisasiakirja”. Ratsumestari Hannes Ignatiuksen vaikutuksesta tasan vuotta myöhemmin samalla päivämäärällä pidettiin vapaussodan voitonparaati Helsingissä.

* 27.7.1917 eversti Nikolai Mexmontan asettui perustettavan Suomen sotaväen johtoon.

* 19.9.1917 senaatti perusti Saksanniemen ratsupoliisikoulun. Tätä voi Häikiön mielestä pitää Suomen valtiollisen sotilasosaston perustamispäivämääränä.

* 25.9.1917 senaatin sotilasvaliokunta otti nimekseen Komitea suojeluskuntien perustamiseksi. Tätä voi Häikiön mukaan pitää Suomen sotaministeriön perustamispäivämääränä.

* 7.1.1918 senaatin puheenjohtaja P.E. Svinhufvud nimitti sotilaskomitean valtion elimeksi.

* 12.1.1918 eduskunta antoi senaatille valtuudet järjestyksen palauttamiseksi maahan. Martti Häikiö katsoo, että tätä voi pitää armeijan virallisena perustamispäivänä.

* 16.1.1918 Svinhufvud antoi kenraali C.G.E. Mannerheimille valtuudet järjestyksen palauttamiseksi. Tästä päivämäärästä on keskusteltu eniten.

* 19.1.1918 sotilaskomitea järjestäytyi esikunnaksi.

* 25.1.1918 senaatti julisti suojeluskunnat hallituksen joukoiksi, 26.1.1918 Svinhufvud kehotti Mannerheimia täysin valtuuksin kaikkiin tilanteen vaatimiin toimenpiteisiin, 27.1.1918 senaatti teki virallisen päätöksen Mannerheimin nimeämisestä ylimmäksi päälliköksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)