Nuorten vaalikoneen 16 kysymystä ihmetellään laajasti somessa.

Nuorten vaalikone riemastuttaa: Kaikista kommunisteja tai persuja

Kysymyksiä valmistelemassa oli vain hallituspuolueiden nuorten poliittisia järjestöjä.

Kuntavaalien nuorten vaalikone ällistyttää sen käyttäjiä. Nuorisoalan kattojärjestö Allianssin vaalikone antaa huomattavan paljon suosituksia Suomen kommunistisen puolueen tai perussuomalaisten äänestämisestä.

Poliittisista nuorisojärjestöistä vaalikonetta toteuttamassa olivat vain SDP, kommunistinuoret, keskustanuoret, vasemmistonuoret ja vihreät. Talousaiheisia kysymyksiä ei esitetä, ellei kuntien menojen lisäämistä lasketa.

Koneen sanotaan heittävän kaikki vastaajat ”jompaan kumpaan päätyyn”. Asenteellisiksi sanotut kysymykset ovat antaneet tuloksia, joita sosiaalisessa mediassa on esitelty alla näkyvillä riemukkailla tavoilla.

Esimerkiksi liberaalipuolueen varapuheenjohtaja kertoo vaalikoneen suosittavan hänelle SKP:tä. Pitkäaikainen sosiaalidemokraatti kertoo ykköseksi tulleen perussuomalaisen. Kokoomuksen kuntaehdokkaalle suositellaan kommunistia – itse hän sai itsensä vasta toisella sijalla.

Allianssin mukaan ”vaalikone on toteutettu yhteistyössä 29 nuorisoalan järjestön kanssa. Kumppaniksi ovat voineet hakea kaikki Allianssin jäsenet avoimella haulla”.

Kysymykset alkavat erilaisista etuuksista, joiden tärkeydestä kunnille kysytään. Tämän jälkeen kysytään muun muassa vähäpäästöisestä liikkumisesta, kasvisruokailusta, ilmastoteoista, Pride-viikosta ja ilmaisesta ehkäisystä.

Some-keskusteluissa epäillään, että vaalikone on tehty vasemmistolaisia eikä äänestäjiä varten.

– Varmaan olennaista on, että Allianssin vaalikone ei ole rakennettu oikeisto-vasemmisto-akselille. Tässä keskitytään nuorten asemaan olennaisesti liittyviin kysymyksiin. Mukana laatimassa on ollut yhteistyöryhmä, ei vain Allianssi, Allianssin va. toiminnanjohtaja Ilmari Nalbantoglu twiittaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt