X
SULJE MAINOS
Kannabiskasvi. LEHTIKUVA/AFP

Nuorisojärjestöt: Kannabiksen dekriminalisointi vastuullista

Kannabiksen käytöstä tai hallussapidosta ei tule rangaista, vaativat viiden puolueen nuorisojärjestöt.

Demarinuorten, Kokoomusnuorten, RKP-nuorten, Vasemmistonuorten ja Vihreiden nuorten mielestä rankaisusta luopuminen parantaa käyttäjien mahdollisuutta saada hoitoa ja poistaa laittomien päihteiden käyttöön liittyvää stigmaa ja syrjäytymisriskiä.

Järjestöjen mukaan käyttörikoksista luopumista suosittavat lähes kaikki kansainväliset toimijat, esimerkiksi YK, maailman terveysjärjestö WHO ja kansainvälistä huumausainepolitiikkaa seuraava ja ohjeistava Global Commission on Drug Policy.

– Nykymallilla käyttörikoksesta seuraa merkintä poliisiasian tietojärjestelmään 5-10 vuodeksi. Merkintä voi estää työnsaannin ja näin pahimmillaan saattaa nuoren syrjäytymisvaaraan. Näitä merkintöjä on tällä hetkellä 75 000-150 000 ja suurin osa niistä liittyy kannabiksen käyttöön, kertoo Vihreiden nuorten puheenjohtaja Amanda Pasanen.

Kokoomusnuorten vt. puheenjohtaja Reza Abdalin mielestä rikosoikeus on huono väline päihdeongelmien hoitoon.

– Rangaistusten jakaminen kannabiksen käyttäjille vain lisää kärsimystä ja pahentaa ongelmia. On täysin järjetöntä, että päihderiippuvuuteen eli terveysongelmaan reagoidaan luomalla toinen eli rikosoikeudellinen ongelma. Lääketieteellinen ongelma korjataan lääketieteellisillä eikä rikosoikeudellisilla keinoilla, hän toteaa.

Kannabiksen käytön rangaistavuudesta päätettiin aikanaan suuressa valiokunnassa vuonna 1972 arvalla. Nuorisojärjestöjen mielestä on aika arvioida uudelleen tutkimukseen perustuen, menikö arpa ihmisten hyvinvoinnin osalta väärin päin.

Nuorten keskuudessa tulkinta on järjestöjen mukaan selkeä. He vetoavat vuoden 2014 huumekyselyyn, jonka mukaan 25-34-vuotiaista 61 prosenttia kannatti kannabiksen käyttörangaistuksista luopumista.

– Suomessa on viime päivinä käyty aktiivista keskustelua kannabiksen käyttörangaistuksesta luopumisesta. Maailmalla käyttörangaistuksista luopuminen on jo arkipäivää. Myös Suomessa tulisi ottaa askel kohti tämän vuosituhannen päihdepolitiikkaa, sanoo Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt