Tärkeintä on tulla tosi hyväksi siinä mitä sitten tekeekin. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Nuori, ÄLÄ kuuntele sydämesi ääntä

Omat halumme ja intomme johtavat vain harvoin kestävälle uralle.

Federalist-julkaisussa kirjoittavan menestyskirjailija Jay Richardsin mielestä nuorten ei kannata kuunnella ”sydämensä ääntä”, vaikka ”kaikki” väittävätkin, että juuri se on tie unelmien saavuttamiseen.

Esimerkiksi Steve Jobsin mukaan pitää tehdä sitä mitä rakastaa.

– Tuota, ei. Se kaikki kuulostaa viisaalta, mutta se sopii paremmin puheisiin kuin kilpailluille työmarkkinoille tai onnen tavoitteluun. Sitä voi kutsua seuraa-intohimoasi -myytiksi, Jay Richards toteaa.

”Seuraa intohimoasi” tarkoittaa hänen mielestään kolmea oletusta. Se mitä haluat juuri nyt on jotain josta joku haluaa maksaa sinulle, ihmisten pitäisi maksaa sinulle mistä tahansa mitä haluat tehdä ja ihmiset pitäisi pakottaa maksamaan mistä tahansa mitä haluat tehdä.

– Ensimmäinen oletus on tyhmä. Toinen on tyhmempi. Ja kolmas on pahuutta.

– Tietysti, tämä on vapaa maa. Jos ideasi hyvästä elämästä pitää sisällään bloggauksen avaruusolennoista jotka kontrolloivat YK:ta, siitä vaan. Älä kuitenkaan odota kenenkään maksavan sinulle, ellei sitä varten ole olemassa täyttymistä odottavaa markkinaa.

Richardsin mielestä myytti lähtee siitä, että meidän pitäisi vain jotenkin löytää intohimomme geeneistämme tai aivoistamme. Tosi maailmassa kiinnostuksemme kohteet kuitenkin vaihtelevat vaihtoehtojen ja kokemustemme mukaan.

Hän lainaa Dirty Jobs -tv-ohjelman Mike Rowen mietelausetta: se että olet innostunut jostain ei tarkoita sitä ettet olisi siinä surkea.

Intohimolle uransa perustava saattaa menettää työn, joka on oikeasti merkityksellinen.

– Menestyksen ohjenuorana ”opi rakastamaan sitä mitä teet” on paljon parempi neuvo kuin ”tee sitä mitä rakastat”, Jay Richards katsoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt