Verkkouutiset

Nuoret turvapaikanhakijat muuttamassa sukupuolijakaumaa Ruotsissa

Nuorten miespuolisten turvapaikanhakijoiden määrä on Ruotsissa kasvanut vauhdilla. Tietyissä ikäluokissa miesten suhteellinen määrä ohittaa jo yhden lapsen politiikkaa noudattaneen Kiinan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ruotsiin saapui viime vuonna suhteessa väkilukuun eniten turvapaikanhakijoita koko Euroopassa. Maasta turvapaikkaa haki vuonna 2015 peräti noin 163 000 henkilöä, kertoo BBC. Nuoret ovat turvapaikanhakijoiden joukossa kuitenkin näkyvästi edustettuna, sillä esimerkiksi yksin 16-vuotiaita saapui Ruotsiin viime vuonna vajaat 15 000.

Texasin A&M -yliopiston tutkija Valerie Hudsonin mukaan turvapaikanhakijoiden sukupuolijakauma on tietyissä ikäluokissa myös erittäin miesvoittoinen. Jopa 92 prosenttia saapuneista 16-17 -vuotiaista nuorista on miespuolisia.

Kun luvut yhdistetään maan koko väestön sukupuolijakaumaan, menee maa Hudsonin mukaan ohi näissä ikäluokissa poikalapsia suosineen ja yhden lapsen politiikkaa noudattaneen Kiinan miesvoittoisesta väestörakenteesta.

Kiinassa samassa ikäluokassa on 117 poikaa sataa tyttöä kohden, Ruotsissa vastaava luku olisi 123 sataa kohden. Ruotsin koko väestön osalta viralliset luvut ovat 108 poikaa sataa tyttöä kohden.

Syiden nuorten miesten runsaaseen saapumiseen arvioidaan Ruotsissa löytyvän muun muassa majoituksesta, taloudellisista etuuksista sekä alaikäisiä koskevasta perheenyhdistämisen mahdollisuudesta. Ruotsi ei myöskään tee turvapaikanhakijoille joidenkin muiden maiden tapaan ikätestejä.

Väestörakenteen sukupuolitasapaino ruotsin ikäluokissa voi kuitenkin vielä muuttua, sillä tiedossa ei ole vielä kuinka moni saapuneista turvapaikanhakijoista saa turvapaikan. Pidemmällä aikavälillä myös perheenyhdistämiset voivat tasapainottaa rakennetta, esimerkiksi sisaruksienkin saapuessa maahan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)