Antautuneita Isisin taistelijoita. LEHTIKUVA / AFP Delil Souleiman

Näin nujerrettu ISIS on yhä kiinni miljardibisneksissä

Terroristijärjestö yrittää saada siivunsa jälleenrakennuksen tukipaketista.

Terroristijärjestö Isis menetti viikonloppuna viimeisen tukikohtansa Syyriassa, mutta järjestön taloudelliset verkostot ulottuvat yhä pitkälle, kertoo The Atlantic.

Jihadistijärjestön hallussa kerrotaan olevan satoja miljoonia dollareita varoja, jotka se sai myymällä öljyä valtaamiltaan öljykentiltä ja keräämällä veroja kalifaattinsa asukkailta.

− Tiedämme vain, että he keräsivät suuria määriä rahaa ja muuta omaisuutta. Emme tiedä sitä, mihin ne ovat kadonneet, Isisin rahaliikenteeseen perehtynyt asiantuntija Howard Shatz kertoo.

Järjestön varoista osan epäillään päätyneen käteisenä yksittäisten ihmisten haltuun. Omaisuutta on myös sijoitettu kultaan ja lailliseen liiketoimintaan. Isisin varoja epäillään liikkuvan kaikessa mahdollisessa yritystoiminnassa, kiinteistöjen omistuksesta autokauppaan.

Sotien runtelemien Syyrian ja Irakin jälleenrakennus saattaa myös avata Isisin rahavirrat uudelleen. Isisin kerrotaan käyttävän samaa taktiikkaa kuin Al-Qaida Irakissa kukistumisensa jälkeen. Järjestö sekaantui rakennusprojekteihin, varasti tarvikkeita jälleenmyyntiä varten ja kidnappasi liikemiehiä sekä vauraiden perheiden jäseniä lunnaiden toivossa.

Isisin entisen kalifaatin alueen jälleenrakentaminen edellyttää massiivisia toimia, joten myös rahaa on paljon liikkeellä. Kansainvälinen yhteisö on luvannut alueelle 30 miljardin dollarin tukipaketin, josta myös Isis pyrkii saamaan siivunsa korruption ja kiristämisen avulla.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt