X
SULJE MAINOS
Pörssisähkön hinta on tuplaantunut viime kesästä. LEHTIKUVA / SARI GUSTAFSSON

Nouseeko sähkölaskusi? Yle: Korotuksiin syytä varautua

Suomalaiset maksavat myös muun Euroopan päästöistä.

Pohjoismaiden Nord Pool -pörssissä sähkön keskimääräinen kuukausihinta on tuplaantunut viime kesästä, kertoo Yle.

Pörssisähkön hinnan ennustetaan nousevan yhä lähikuukausina. Tämä tarkoittaa sitä, että myös kuluttajien kannattaa varautua sähkölaskun korotuksiin.

Pohjoismaisessa sähköpörssissämarkkinahinnan eli Spot-hinnan nousu ei vaikuta määräaikaiseen sopimukseen sopimusaikana. Sen sijaan toistaiseksi voimassa oleviin sopimuksiin voi tulla korotuksia. Esimerkiksi energia-alan yritys Helen on jo ilmoittanut, että sähkösopimusten hinta nousee 12 prosenttia elokuun alussa.

Yksi syy pörssisähkön hinnannousulle on kuiva ja tuuleton kesä, joka on häirinnyt vesi- ja tuulivoimaloiden sähköntuotantoa. Hintoja nostaa myös fossiilisten polttoaineiden kallistuminen. Niitä ei käytetä Suomessa lauhdevoimaloissa, mutta suomalainen maksaa sähkölaskussaan myös muun Euroopan päästöt. Tämä johtuu päästöoikeuksista.

– Näitä polttoaineita, erityisesti maakaasua ja siihen liittyvää päästöoikeutta käytetään laajasti erityisesti Keski-Euroopassa ja Baltiassa. Koska olemme Pohjoismaissa osa isompaa eurooppalaista sähkömarkkinaa, joka on liitetty yhteen siirtokaapeleilla, niin osa hinnannoususta siirtyy Suomeen asti, kertoo Fortumin pääanalyytikko Lari Järvenpää.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt