Aleksander Nevski (1219-1263).

”Nouse, Venäjän kansa” – Moskovan tv sensuroi tämän filmiklassikon kohdan

Kuuluisa kuorolaulu poistettiin elokuvasta.

Venäjän valtion Kultura-tv-kanavan päätöstä editoida Sergei Eisensteinin vuoden 1938 filmiklassikko Aleksanteri Nevskiä on arvosteltu Moskovassa.

Elokuvan yhdessä huipentumassa kuoro laulaa Sergei Prokofjevin kantaattia Vstavaite ljudi Russkie: ”Nouse, Venäjän kansa, aseisiin, oikeutettuun taisteluun, taisteluun kuolemasta. Nouse, vapaa ja ylpeä kansa, puolusta oikeaa kotimaatasi”. Tv-kanava esitti äsken elokuvan siten, että kohta oli leikattu pois.

Tapahtunutta on sanottu pyhäinhäväistykseksi ja elokuvaa maan perintörikkaudeksi. Päätöstä vaaditaan peruutettavaksi ja sen sanotaan uhkaavan jopa Venäjän perustoja.

Novgorodin ruhtinasta Aleksander Nevskiä (1219-1263) pidetään Venäjällä maan historian suurimpana sankarina, joka torjui lännestä uhanneet sotajoukot.

Toisen maailmansodan alla valmistunut elokuva muodostui heti klassikoksi. Se hyllytettiin, kun Neuvostoliitto ja natsi-Saksa solmivat hyökkäämättömyyssopimuksen. Elokuvan huippukohdassa taistellaan Peipsijärven jäällä saksalaisia vastaan 1242.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt