Verkkouutiset

Notifikaatio ja verottajan joulupukkidilemma

BLOGI

Niin kauan, kun keskustelu on epävirallista, voi EU komissio kohdella sote-asiaa terveen järjen pohjalta.
Antti Marttinen
Antti Marttinen
Kirjoittaja on viestintäyrittäjä ja Taloustaidon ex-päätoimittaja.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Näppärän toimittajan vuosikelloon on jonnekin jouluviikon alkuun ruksattu tärkeä päivämäärä. Siinä kohtaa muistutetaan, että ”soita verottajalle ja kysy, ovatko joulupukkitienestit verotettavaa tuloa?”

Jos tuota kysyisi epävirallisesti ja yksityisesti, vastaus olisi jotakuinkin selvä. ”Älä turhia höpise, kai meillä on tärkeämpääkin tekemistä kuin kytätä tuollaisia pieniä ja satunnaisia tuloja. Joojoo, muodollisesti ottaen ne tietysti ovat verotettavaa tuloa siinä missä muutkin, mutta eihän ne meitä kiinnosta. Jos hulluuksissaan joku ne kirjaa veroilmoitukseensa, niin siitä vaan…”

Mutta kun toimittaja soittaa haastattelukysymyksen, ei verovirkailijalla ole muuta mahdollisuutta kuin vastata kiertelemättä, mitä laki sanoo: ”Kyllä se on verotettavaa tuloa, joka pitää ilmoittaa.”

Sitten me voimme somessa kaikki yhdessä kauhistella, että eikö verottajalla muka ole tärkeämpääkin tekemistä? Jahtaavat joulupukkeja, kun pitäisi keskittyä isoihin veronkiertäjiin. Ja mikä kamala vaiva ja byrokratiakin siihen liittyy. Eikö edes köyhä työtön voisi tässä kohtaa saada armoa? Nyt meni meidän lapsilta jouluilo!

Mistä joulupukki nyt juolahti mieleen keskellä juhannusviikkoa?

Minusta tuntuu, että keskustelussa soten EU-notifikaatiosta on vähän samasta kyse. Niin kauan kuin pysytään epävirallisella tasolla, EU:n komission suunnalta voidaan neuvoa toimimaan terveen järjen pohjalta:

”Tiedättehän, että jos virallisesti kysytte meiltä asiasta, meidän on pakko pistää pystyyn virallinen prosessi ja ryhtyä tutkimaan. Meidän täytyy huolellisesti perehtyä koko teidän suunniteltuun sotejärjestelmäänne. Täällä rattaat pyörivät hitaasti. Täysin riippumatta lopputuloksesta voimme vakuuttaa, että aikaa kuluu vuosikausia, pahimmillaan jopa kymmenen vuotta, kun vielä käydään EU-oikeuden kautta. Onko teillä todellakin varaa ja halua odottaa tumput suorassa niin kauan?”

Epävirallisissa keskusteluissa varmasti on myös saatu arvioita siitä, miltä Suomeen suunniteltu malli vaikuttaisi EU:n näkökulmasta. Voi hyvin olla, että vastaus on sen suuntainen, että tuskin siihen mitään isompia ongelmia liittyy. Tässä olemme toki vain suomalaisten virkamiesten välittämien tietojen varassa, kun keskustelut ovat olleet epävirallisia.

Jotenkin silti luotan virkamiestemme itsesuojeluvaistoon siltä osin, että ainakaan kovin kielteisiä kantoja EU:n suunnalta tuskin on tullut. Sen tason valehteleminen olisi iso riski, johon johtavat virkamiehet tuskin lankeavat. Siitä käry kävisi todennäköisesti aika nopeasti. Jotain kautta vuodettaisiin julki, että ”meillä EU:ssa ollaan kyllä erittäin epäileväisiä Suomen soten suhteen.”

Mutta jos Suomi tekee notifikaation, EU:n komission on pakko aloittaa pitkä prosessi ja käsitellä se.

Entä, jos suomalaiset toimittajat kysyvät EU-virkamiehiltä asiasta? Voisiko joku vastata nimellään, että ”juu, tottakai neuvoimme, että älkää ihmeessä tehkö mitään mitään notifikaatiota!” Epäilen.

***

Tässä tilanteessa suomalainen keskustelu notifikaation tekemisestä vaikuttaa ehkä absurdilta, ellei sitten asiaa ajatella nöyrän mallioppilaan teoriasta lähtien. Silloinhan olisi aivan luonnollista, että Brysseliin mennään kontaten pyytämään etukäteen lupaa mihin tahansa hankkeeseen.

Jossain hyvin kaukana taustalla voi toki olla huoli siitä, mitä tapahtuisi, jos sitten joskus monien vuosien kuluttua tulisikin EU:n piiristä sellainen päätös, että Suomen pitäisi tehdä muutoksia sotejärjestelmäänsä. Silloin eletään ehkä 2020-luvun loppupuolta ja sote, jos se on ylipäätään toteutunut, on jo ehtinyt kotimaisilla päätöksillä useamman hallituksen käsissä muuttua monella tapaa.

Eli tämä huoli on varsin kaukainen ja aika teoreettinen.

Siksi tämä suomalainen keskustelu – kun ensin pyyhitään pois päältä kaikki hurskastelu ja jeesustelu – on lopulta hyvin selkeä. Hallitus pyrkii kaikin keinoin välttämään sen, että se omalta osaltaan joutuisi hylkäämään koko sotehankkeen, mitä notifikaation tekeminen ilmeisesti käytännössä tarkoittaisi. Ja täsmälleen samasta syystä oppositio taas vaatii notifikaation tekemistä.

Argumentit sitten valitaan näitä tavoitteita tukemaan. Lakiasiantuntijoita yritetään koota oman kannan tueksi ikään kuin huutosakiksi kannustamaan.

Jos joulupukin tulo riippuisi verottajan kannanotosta, ainakin suurin osa lapsiperheistä äänestäisi utelevan toimittajan lomalle lähettämisen puolesta. Mutta sote ja notifikaatio? Voi olla, että joulu ehtii ennen kuin saamme ratkaisuja, suuntaan tai toiseen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)