Saimaannorppa rantakivellä Saimaan Orivedellä 2018. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Norpilla hankala vuosi Saimaalla

Ympäristöjärjestö WWF toivoo, että kuutteja ei hukkuisi verkkoihin heinäkuussa.

Saimaannorpan pesimäaikainen verkkokalastuskielto päättyy ensi yönä Saimaalla. Ympäristöjärjestö WWF kuitenkin kehottaa Saimaan asukkaita ja rannalla oleskelevia jättämään verkot naulaan koko heinäkuun ajaksi.

– Norpilla on takana hankala vuosi. Ensin viisi kuuttia hukkui verkkoihin heti verkkokalastuskiellon päätyttyä kesällä 2019. Sitten leuto talvi huononsi norppien pesintää ja norpat joutuivat osin synnyttämään kuutit petojen armoille avojäälle, kertoo WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkonen tiedotteessa.

Kuluneena keväänä syntyneiden kuuttien tarkka määrä on WWF:n mukaan arvoitus, sillä kehno jää- ja lumitilanne vaikeutti sekä norpan pesintää että norpanpoikasten laskemista. Vapaaehtoisten tekemät apukinokset eivät viime talvena kokonaan pelastaneet tilannetta, sillä kinokset sulivat monin paikoin ennen kuin norpat ehtivät niihin asettua.

– Nyt ei rospuuttokeväästä selvinneitä kuutteja saisi päästä hukkumaan verkkoihin, Luukkonen varoittaa.

WWF on vaatinut verkkokalastuskiellon jatkamista heinäkuun loppuun, sillä kuuttien kalanpyydyskuolleisuus on nykyisen asetuksen voimassaoloaikana siirtynyt voimakkaasti heinäkuulle.

Jokainen Saimaalla kalastava voi WWF:n mukaan tehdä osansa saimaannorpan suojelussa heti.

– Vetoamme Saimaan alueen kalastajiin – valitkaa norppaystävälliset kalastusmenetelmät, esimerkiksi norppaturvallinen katiska, ja pitäkää verkot kuivalla maalla. Saimaannorpan suojelu on suomalaisten velvollisuus ja myös etuoikeus. Jos suomalaisille rakas norppa häviää Saimaalta, se häviää koko maailmasta, Luukkonen muistuttaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt