Svein Andersen, 67, sai ensimmäisenä norjalaisena Pfizer-Biontechin koronavirusrokotteen. LEHTIKUVA / AFP Fredrik Hagen

Norjassa koronarokotteen epäillään liittyvän vanhusten kuolemiin

Rokotteen haittavaikutukset ovat ehkä aiheuttaneet heikkokuntoisten vanhusten kuolemia.

Norjassa on todettu tapauksia, joissa koronavirusrokotteen haittavaikutukset ovat saattaneet johtaa jo ennalta jostain sairaudesta kärsivien, kunnoltaan heikkojen vanhusten kuolemaan, Norjan lääkevirasto (Statens legemiddelverk) tiedottaa sivuillaan.

– Raportit viittaavat siihen, että mRNA-rokotteiden yleiset haittavaikutukset, kuten kuume ja pahoinvointi, ovat saattaneet myötävaikuttaa kuolemaan joidenkin heikkojen potilaiden kohdalla, Norjan lääkeviraston päälääkäri Sigurd Hortemo toteaa tiedotteessa.

Tähän mennessä Norjassa lääkkeiden haittavaikutuksista vastaavaan rekisteriin on tullut 23 ilmoitusta kuolemantapauksista, joiden epäillään liittyvän koronavirusrokotteeseen. Ilmoituksista 13 oli arvioitu 15. tammikuuta mennessä.

Lääkeviraston tiedotteen mukaan: ”Emme voi rajata pois [sitä mahdollisuutta] että ensimmäisten rokotusta seuraavien päivien aikana ilmenevät haittavaikutukset (kuten kuume ja pahoinvointi) saattavat aiheuttaa vakavamman tilan ja kuoleman potilailla, joilla on vaikea taustalla oleva sairaus.”

Kuolemantapauksia on todettu vanhuksilla. Norjassa rokotetaan tiedotteen mukaan parhaillaan hoitokodeissa asuvia, usein sairauksista kärsiviä vanhuksia ja kuolemantapauksia saattaa siksi lääkeviraston mukaan ilmetä.

Pfizer-Biontechin RNA-teknologiaan perustuva koronavirusrokote, jolla Norjassa ja muualla maailmassa, mukaan lukien myös Suomessa, ihmisiä rokotetaan ei ole testattu henkilöillä, joilla on jokin epävakaa tai akuutti sairaus. Rokotetta on myös testattu vain vähän yli 85-vuotiailla henkilöillä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt