X
SULJE MAINOS

Norja: Prostituoitujen asiakasrekisteri on laiton

Ehdotus prostituoitujen väkivaltaisesti käyttäytyvien tai maksamasta kieltäytyvien asiakkaiden rekisteröinnistä joutui heti kättelyssä vastatuuleen Norjassa, Verdens Gang kertoo.

Pro Sentret -järjestö oli ehdottanut, että prostituoiduille jaettaisiin käyntikortteja, joissa on osoite sekä puhelinnumero, johon voi ottaa yhteyttä, jos asiakas kieltäytyy maksamasta tai käyttäytyy väkivaltaisesti. Prostituoitu voisi ilmoittaa esimerkiksi asiakkaan kännykkänumeron tai auton rekisterinumeron järjestölle, joka sitten olisi yhteydessä poliisiin.

Idean järjestö sai ehdotukselleen Kööpenhaminasta, missä vastaava käytäntö toimii.

Pro Sentret -järjestön motiivi ehdotukselleen oli se, että moni seksikauppiaista on joutunut väkivallan kohteeksi. Noin puolella prostituoiduista on väkivaltakokemuksia niin työssään kuin henkilökohtaisessa elämässäänkin.

Ehdotus joutui kuitenkin vastatuuleen heti alkujaan. Rekisteriasioista vastaava tarkastusvirasto Datatilsynet kielsi sen perustamisen.

– Pohdinnan jälkeen päädyimme siihen, ettei se ole perustuslain mukaista, johtaja Cecilie B. Rønnevik sanoo ja huomauttaa, ettei puhelinnumerojen ja tietojen päätyminen Pro Sentret -järjestön haltuun myöskään ole suotavaa.

Verdens Gangin haastattelemat prostituoidut suhtautuvat ehdotukseen kaksijakoisesti. Toiset pitävät sitä hyvänä ja turvallisuutta parantavana. Toiset, asiakkaansa tarkoin valitsevat taas katsovat rekisterin olevan täysin tarpeeton, koska he eivät ole joutuneet pitkänkään uran aikana väkivallan kohteiksi.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt