Norjalaisia sotilaita harjoituksessa. LEHTIKUVA / HANDOUT / SIMON AMDAL / THE NORWEGIAN ARMY

Norja harjoittelee operaatioita hyökkääjän selustassa

Maahan on siirretty USA:n strategisia pommikoneita viestinä uhittelevalle Venäjälle.

Norjassa on käynnistynyt sotaharjoituksen, jonka tarkoituksena on testata joukkojen taktista yhteistoimintakykyä ja merellisiä operaatioita maahan kohdistuvan hyökkäyksen torjunnassa.

Koko Pohjois-Norjan kattava pariviikkoinen Arctic Hawk 21 -harjoitus toteutetaan Nordlannin, Tromssan ja Finnmarkin maakunnissa kaikkien puolustushaarojen voimin, kertoo verkkojulkaisu High North News.

Ajankohdan valinnalla halutaan viestittää, että maan puolustamista on harjoiteltava kaikissa olosuhteissa pandemiankaan sitä estämättä.

– Kykymme harjoittaa kitkatonta yhteistoimintaa yli asevoimien sektorirajojen on edellytys sille, että jos meidän olisi jonakin päivänä puolustauduttava todellista hyökkäystä vastaan, pystymme toimittamaan luotettavaa tiedustelutietoa päätöksenteon tueksi, Norjan rannikkojääkärijoukkojen komentaja, kommodori Sten Richard Larsen sanoo.

Harjoitukseen osallistuu Norjan puolustusvoimien tiedotteen mukaan joukkoja sekä maa-, meri- ja ilmavoimista että kodinturvajoukoista ja kyberpuolustuksesta. Joukot harjoittelevat muun muassa tiedustelutoimintaa vihollisen linjojen takana sekä tiedon analysointia ja jalostamista ylimmän sotilasjohdon käyttöön.

– Kun harjoitus on kestänyt neljä päivää, joukkomme ovat voineet jo operoida lumimyrskyissä ja jäätävässä sateessa sekä liikkua kumiveneillä jäätyvällä merellä. Vaikka nämä ovat vaikeita ja haastavia tilanteita juuri nyt, ne kuitenkin vahvistavat osallistujien osaamista ja luovat heille hallinnan tunteen, Larsen toteaa.

Norjan puolustusvoimien erillisen tiedotteen mukaan Keski-Norjassa sijaitsevaan Ørlandin lentotukikohtaan on saapunut noin 200 amerikkalaissotilasta.

Verkkouutiset on aiemmin kertonut USA:n ilmavoimien siirtävän useita strategisia B1-B Lancer-pommikoneitaan Texasista Ørlandiin.

Koneiden siirtämisellä halutaan amerikkalaislähteiden mukaan muistuttaa Kremlille, että Yhdysvallat on sitoutunut suojelemaan liittolaisiaan Venäjän aggressioilta strategisesti tärkeällä arktisella alueella.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt