Norjassa siirrytään Portugalin mallin mukaiseen huumepolitiikkaan. Kuvituskuva. HANDOUT LEHTIKUVA

Norja ei aio enää rangaista huumeenkäyttäjiä

THL:n pääjohtaja toivoo Suomenkin uudistavan huumepolitiikkaansa vastaamaan ajan tarpeita.

SVT:n mukaan Norjassa aiotaan lopettaa huumeidenkäyttäjien rankaiseminen. Norjaan aiotaan soveltaa ns. Portugalin mallia. Uudistusesitys on saanut laajaa kannatusta lähes kaikilta Norjan puolueilta.

Portugalissa huumeidenkäyttäjiä ei rangaista, vaan heille tarjotaan apua huumeista vierottautumiseen. Huumeiden myyminen ja salakuljettaminen ovat laittomia Portugalissa.

– Huumeidenkäyttäjien rankaiseminen vaikuttaa hyvin vähän tai ei ollenkaan. Monet (käyttäjät) tarvitsisivat kuitenkin apua ja aiomme tarjota heille sitä, Norjan terveysministeri Bent Høie sanoo.

Terveysministeri sanoo, että Portugalin malliin siirtyminen helpottaisi huumeongelmaisten löytämistä ja nopeuttaisi avun saamista.

Kriitikot pelkäävät, että uudistus lisäisi huumeidenkäyttöä erityisesti nuorten keskuudessa. Høien mukaan nykytutkimuksissa ei ole löydetty yhteyttä huumeiden dekriminalisoinnin ja nuorten huumeidenkäytön kasvun välillä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n pääjohtaja Juhani Eskola toivoo tuoreessa blogikirjoituksessaan, että Suomessa huumepolitiikan uudistaminen otettaisi osaksi seuraavan hallituksen hallitusohjelmaa.

– Yhtä aikaa toteutettava huumeiden käyttäjiin kohdistuvan kontrollin keventäminen ja heidän auttamisjärjestelmänsä kehittäminen olisi sosiaalisten ja terveydellisten haittojen vähentämisen kannalta myönteinen uudistus. Alaikäisten huumeiden käyttöön, huumeiden vaikutuksen alaisena ajamiseen ja huumekauppaan tulisi jatkossakin puuttua tiukasti ja johdonmukaisesti, pääjohtaja kirjoittaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt