Verkkouutiset

Nord Stream 2 -linjan työmaata Saksan Lubminissa. LEHTIKUVA / AFP Tobias Schwarz

Nord Stream 2 toteutuu – mikä on Kremlin seuraava siirto?

Lännen myönnytykset saattavat professorin mukaan rohkaista Venäjää uuteen aggressioon.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvallat ja Saksa ilmoittivat äsken saavuttaneensa yhteisymmärryksen venäläisyhtiö Gazpromin Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeen saattamisesta loppuun. Presidentti Joe Biden oli jo toukokuussa perunut hankkeeseen kohdistetut USA:n talouspakotteet. Useat kommentaattorit ovat pitäneet linjanmuutosta merkittävänä voittona Vladimir Putinin johtamalle Venäjälle.

– Kun Nord Stream 2 elokuun lopulla valmistuu, transatlanttisten strategien on yhä ankarammin pohdittava kaiken tämän dynamiikan taustalla olevaa kysymystä: Hyökkääkö Venäjä? Jos kyllä, niin milloin, nimekäs brittiläinen turvallisuuspolitiikan asiantuntija, professori Maximilian Terhalle kirjoittaa Politico-lehdessä.

Putkihankkeen toteutuminen ei ole hänen mukaansa vain Ukrainan ongelma, vaan herättää vakavaa huolta myös sitä alusta alkaen kiivaasti vastustaneissa puolustusliitto Naton itäisissä jäsenmaissa.  

– Venäjän presidenttiä on varmasti rohkaissut se, että Saksa on kaiken aikaa sivuuttanut Puolan ja Baltian maiden hanketta kohtaan esittämän kärkevän kritiikin – puhumattakaan siitä, että Biden antoi äskettäin ymmärtää Venäjän olevan Kiinaa vähäisempi turvallisuushaaste, Lontoon King’s Collegessa työskentelevä Terhalle toteaa.

Kremlin verkkosivuilla julkaistu artikkeli, jossa Putin jälleen kerran väittää ukrainalaisten ja venäläisten kuuluvan historiallisista syistä yhteen, saattaa Terhallen mukaan enteillä aikeita koko Ukrainan miehittämiseen tai laajempaan sotaan Euroopassa.

– Ne, joiden mielestä näin ei ole, viittaavat Yhdysvaltain entisen ulkoministerin Henry Kissingerin Financial Timesille vuonna 2018 antamaan haastatteluun, jossa tämä painotti, että Putin ei ole ”Adolf Hitlerin kaltainen henkilö”, hän sanoo.

Toiset taas hänen mukaansa kuittaavat varoitukset katteettomaksi kauhukuvien maalailuksi ja vetoavat amerikkalaisjoukkojen läsnäolon Naton itäisellä sivustalla muodostamaan pidäkevaikutukseen.

Putin saattaa Terhallen mukaan kuitenkin odottaa hetkeä, jolloin Yhdysvaltain voimavarat olisivat sidottuina muualle.

– USA:n ja Kiinan välinen sota vaatisi todennäköisesti suurimman osan tai jopa kaikki Yhdysvaltojen taloudelliset ja sotilaalliset voimavarat, mikä heikentäisi merkittävästi sen uskottavaa pidäkevaikutusta Euroopassa. Putinille sellainen konflikti tarjoaisi kauan odotetun tilaisuuden paikata Venäjän kylmän sodan päättyessä vuonna 1991 kärsimä tappio, hän toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)