Harjoittelujen palkallisuus vaihtelee koulutussektorin ja -alojen välillä sekä sukupuolen mukaan. LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

Nobel-suosikki: Puhe perustulosta täyttä sontaa

Olisi halvempaa jättää verottamatta alle 2 500 euron tuloja, ja se kohdistuisi sinne minne pitääkin.

Suomeen keskiviikkona saapuva turkkilais-yhdysvaltalainen taloustieteilijä Daron Acemoglu toteaa Kauppalehden haastattelussa perustulokeskustelusta, että ”se on täyttä sontaa”.

Idealla on hänen mukaansa kaksi lähdettä. Toisaalta se tulee liberaalilta oikeistolta, joka näkee perustulon keinona tuhota sosiaaliset turvaverkostot. Tällöin kaikki sosiaaliset tukitoimet tulisivat yhdestä pisteestä, ja ihmisten riippuvuus valtioon vähenisi.

Toisaalta Acemoglu mukaan myös äärivasemmisto ajattelee perustulon olevan hyvä idea, mutta he jättävät huomiotta sen taloudelliset vaikutukset. Esimerkiksi Suomessa se tarkoittaisi hänen mukaansa noin 65 prosentin veroastetta suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Acemoglun mielestä verotuksen avulla voi saada aikaan positiivisia vaikutuksia ilman perustulon haittoja. Hän ehdottaa, että ei verotettaisi alle 2 500 euron tuloja. Se olisi halvempaa kuin perustulo ja osuisi sinne, minne pitääkin eli matalapalkkaisiin ihmisiin.

Acemoglu vierailee Suomessa keskiviikkona Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen ja Yrjö Jahnssonin säätiön kutsumana. Hän työskentelee professorina Yhdysvalloissa MIT-yliopistossa.

Acemoglu Kauppalehden mukaan on jo vuosia ollut suosikki voittamaan Nobelin muistopalkinnon.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt